main logo
740

Dodon: Sunt susţinător al Europei mari, de la Lisabona la Vladivostok

Moldova trebuie să devină "o platformă de cooperare între Occident şi Rusia", consideră Preşedintele Igor Dodon.

Dodon: Sunt susţinător al Europei mari, de la Lisabona la VladivostokFoto: Știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat în mesajul de salut către participanţii celui de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus, transmite Știri.md.

Dodon a amintit că, la începutul lunii iunie, în Moldova a fost schimbată guvernarea.

"Am reuşit să facem ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în cei 28 de ani de independenţă a Republicii Moldova. Nu este un secret pentru nimeni că societatea noastră este împărţită: jumătate priveşte spre vest, jumătate priveşte spre est. Şi iată că la începutul lunii iunie am reuşit să unim societatea, să formăm un guvern în care sunt reprezentaţi şi unii, şi ceilalţi. Acest lucru este foarte important", a spus Dodon.

El şi-a exprimat recunoştinţa faţă de vicepremierul rus Dmitri Kozak, prezent la forum, care, potrivit lui, "a jucat un rol important în acest proces".

"Suntem încrezători că noua guvernare este susţinută de principalii parteneri externi. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată, în regiunea noastră cu siguranţă nu a fost aşa ceva. 

Acesta este un bun precedent, trebuie menţinut", a subliniat Preşedintele. El a subliniat că "acum Republica Moldova este deschisă atât pentru Vest, cât şi pentru Est".

"Ceea ce s-a întâmplat este prima experienţă de politică externă deschisă. Am spus că nu trebuie să fim folosiţi n lupta cuiva împotriva altcuiva. Vrem să fim prieteni cu toată lumea. Moldova nu renunţă la acordurile internaţionale semnate anterior. Vom respecta toate documentele în baza intereselor noastre naţionale", a spus Dodon.

El a subliniat că "Moldova trebuie să profite de această ocazie unică pentru a folosi potenţialul Vestului şi al Estului pentru binele ţării".

"Eu sunt susţinător al unei Europe mari, de la Lisabona la Vladivostok. Iar Moldova poate juca un rol important în acest sens", a spus Dodon.

Preşedintele a îndemnat toţi politicienii moldoveni "să menţină consensul atins, pentru ca Moldova să devină platforma pe care Vestul şi Estul pot găsi o punte pentru cooperare şi compromis", a spus Dodon.

În opinia sa, "în RM, situaţia s-a schimbat în bine", iar relaţiile dintre Moldova şi Rusia au început să se dezvolte activ".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării