main logo
614

Dodon și Putin au folosit cifre greșite privind exporturile moldovenești

Vladimir Putin și Igor Dodon au folosit date greșite în timpul discuțiilor de ieri, umflând cifrele exporturilor moldovenești în Rusia.

Dodon și Putin au folosit cifre greșite privind exporturile moldovenești

O spun experții care citează un raport al biroului național de statistică. În plus, potrivit analiștilor, faptul că Putin a anunțat acum anularea unor taxe vamale arată că ele au fost impuse din motive exclusiv politice, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

„Anul trecut importul din Moldova în Rusia a ajuns la 40 la sută și tendința se menține. În prima jumătate a anului a crescut cu 14%". 

Asta a declarat ieri, Vladimir Putin în cadrul întrevederii sale cu Igor Dodon. Datele Biroului Național de Statistică arată însă cifre mai mici, spun experții economici.

Alexandru Fala, expert economic: „Anul trecut exportul din Federația Rusă a crescut în 2017 cu 9.2%. Dacă revenim la ultimele luni 2018, exportul a scăzut cu 11%, iar importul s-a majorat cu 26%. Dacă ne referim la tarile în care Moldova exportă, Rusia este pe a patra poziție în primele luni ale acestui an". 

Exporturile de mărfuri moldovenești pe piața rusă s-au redus dramatic, după introducerea interdicțiilor de către Federația Rusă în 2014, când Moldova a semnat Acordul se Asociere cu Uniunea Europeană.

Alexandru Fala, expert economic: „Argumentul principal din partea Federației Ruse era că zona de liber schimb cu UE va crea riscuri pentru piața rusă pentru că va fi posibil reexport prin Moldova".

Faptul că autoritățile Ruse anunță că vor să excludă din 2019 taxele vamale la importul de fructe, legume și produsele vinicole e binevenit, spun specialiștii, acest fapt însă ridică multe semne de întrebare.

Alexandru Fala, expert economic: „Eliminarea taxelor vamale vorbește că Federația Rusă de facto recunoaște că zona de liber schimb nu reprezintă pentru ea pericol sau astfel încât să introducă interdicții vamale". 

Moscova a impus embargo asupra vinurilor moldovenești, în septembrie 2013, iar ulterior a permis accesul pe piața rusă doar a unor companii din regiunea transnistreană și Autonomia Găgăuza. Ulterior, în 2014 a intrat în vigoare decretul premierului rus, Dmitri Medvedev, privind aplicarea taxelor vamale la importul a 19 categorii de mărfuri, printre care carnea, vinurile, cerealele, zaharul, fructele, legumele și mobila din țara noastră.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, exporturile de mărfuri moldovenești pe piața rusă s-au redus dramatic după introducerea interdicțiilor de către Federația Rusă, de la 423 milioane de dolari SUA în anul 2014 la 254 milioane de dolari SUA în 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării