main logo
640

Dodon s-a răzgândit. Reacție la punctul de control comun cu Ucraina

Igor Dodon dezaprobă instituirea misiunii de control comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc, lăsând să se înțeleagă că aceasta ar putea avea afecte negative asupra situației economice din regiunea separatistă transnistreană.

Dodon s-a răzgândit. Reacție la punctul de control comun cu UcrainaDodon dezaprobă Misiunea de control comun la granița Cuciurgan-Pervomaisc

Potrivit lui Dodon, „orice tentative de blocadă sau de forța cedări sunt contraproductive și doar vor complica situația”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, în limba rusă, Igor Dodon se pronunță „categoric împotriva oricăror măsuri care vor înrăutăți situația financiară a regiunii sau care ar aduce pierderi agenților economici și locuitorilor din Transnistria”.

În legătură cu aceasta el anunță că, consilierul său pe probleme economice se va afla în permanentă legătură cu „partenerii” din Transnistria, pentru a reacționa la timp în cazul apariției unor probleme.

Misiunea de control comun la frontieră la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc a fost inaugurată ieri în prezența premierului moldovean Pavel Filip și a președintelui ucrainean Petro Poroșenko. 

Cei doi demnitari au subliniat importanța acestei misiuni pentru a simplifica procedurile de trecere și de control asupra contrabandei, în timp ce Tiraspolul a calificat-o drept element al unei pretinse blocade economice a regiunii separatiste. 

Anterior și Moscova a criticat intenția autorităților de la Chișinău și Kiev. 

Republica Moldova și Ucraina au convenit încă în noiembrie 2015 să instituie controlul comun la punctele de trecere a frontierei, organizând până acum grupuri mixte la câteva dintre ele. 

Cel mai problematic este însă punctul „Cuciurgan-Pervomaisc”, amplasat în regiunea transnistreană, controlată de forțele separatiste. Tiraspolul se opune vehement acestei inițiative și afirmă că instituirea unui control moldo-ucrainean la Cuciurgan-Pervomaisc ar putea provoca ciocniri între forțele de ordine moldovenești, care vor fi instalate la hotarul cu Ucraina, și cele din stânga Nistrului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării