main logo
673

Dodon: Rusia, cel mai fidel investitor şi partener comercial al Moldovei

Preşedintele Igor Dodon consideră că Rusia este cel mai fidel investitor şi partener comercial al Moldovei din ultimii 10 ani.

Dodon: Rusia, cel mai fidel investitor şi partener comercial al Moldovei

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat în contextul Forumului economic moldo-rus, care şi-a început lucrările vineri la Chişinău.

"Am considerat important să ofer opiniei publice unele date care descriu cel mai bine relaţiile economice ale Republicii Moldova cu partenerii săi externi. Am analizat o perioadă mai lungă de timp, deoarece anume ea reflectă starea reală şi fundamentală a relaţiilor economice, şi nu situaţia de moment, conjuncturală", a scris Dodon pe pagina sa de facebook.

El a analizat datele oficiale disponibile de la Biroul Naţional de Statistică şi Banca Naţională. Referitor la comerţul extern, el a luat în consideraţie datele pentru ultimii 10 ani (din trimestrul trei 2008 până în trimestrul doi 2018).

În concluziile prezentate, Igor Dodon a subliniat că "Rusia rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Moldovei şi rămâne pe primul loc atât la exporturile Moldovei, cât şi la importuri". 

"Totodată, din partenerii cei mai mari, Moldova are cu Federaţia Rusă cele mai echitabile relaţii comerciale. Astfel, cu Federaţia Rusă, pe parcursul timpului, spre deosebire de alţi parteneri majori, Moldova păstrează un echilibru între exporturi şi importuri", a subliniat Dodon.

El a menţionat că un alt aspect ţine de investiţiile străine directe, care sunt "baza creşterii economice, a creării unor locuri de muncă şi generare de export". 

"Rusia în continuare este cel mai mare investitor străin în Republica Moldova cu peste $716 mil., de două ori mai mult decât următoarea ţară, care, de fapt, este o zonă offshore de unde vine capital neclar (din tabelul prezentat, este vorba de Olanda - "I."). Mai mult decât atât, în ultimii 9 ani de guvernare a Alianţei pentru Integrare Europeană, care a atacat mereu Rusia, ea totuşi a rămas cel mai fidel investitor, majorându-şi investiţiile cu peste $113 mil.", susţine Dodon.

El a remarcat că, în aceeaşi perioadă de timp, aşa ţări ca Marea Britanie, SUA şi România şi-au retras investiţiile în volum total de aproape $160 mil. 

Pe de altă parte, Guvernul mereu accentuează că, în ultimii ani, ponderea Rusiei în comerţul exterior scade constant, iar a Uniunii Europene creşte. Potrivit statisticilor oficiale, în prezent, 69% din produsele moldoveneşti sunt exportate pe pieţele UE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării