main logo
2919

Dodon recunoaște că i-a dat indicații lui Chicu. Analist: Uzurpare

Președintele Igor Dodon dă peste cap teoria conducerii Guvernului, care spunea că interdicția aplicată mașinilor cu numere transnistrene nu a fost decât un simplu test.

Dodon recunoaște că i-a dat indicații lui Chicu. Analist: UzurpareFoto: zdg.md

Șeful statului a recunoscut că i-a cerut Cabinetului Chicu să-și retragă inițiativa, după ce a discutat cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Dodon a făcut această precizare în cadrul dialogului săptămânal cu cetățenii de pe canalul său de Youtube.

"Niciun fel de restricţii nu trebuie să fie. De aceea, săptămâna trecută, când au apărut primele informaţii că ar putea fi o oarecare blocare a circulaţiei, eu am luat telefonul şi imediat l-am sunat pe Krasnoselski şi am convenit că acest subiect trebuie exclus din agendă. Respectiv, au fost indicaţii către Guvernul Republicii Moldova, ştiu că au fost indicaţii şi pe malul stâng şi practic, această problemă, la etapa actuală este exclusă", a spus preşedintele ţării, Igor Dodon.

Atitudinea șefului statului este însă criticată de analiştii, care cred că, în acest fel, preşedintele îşi depășește atribuțiile.

"Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova demonstrează că statul nostru, cu greu, poate fi catalogat ca stat de drept. Aici fiecare ramură a puterii face cea ce îi trece prin cap fără ca să ţină cont de prevederile Constituţiei, prevederile legale. Putem să vorbim de uzurparea puterii în stat de către preşedintele Igor Dodon", a menţionat analistul politic, Anatol Ţăranu.

"Aşa cum des se întâmplă în Republica Moldova a fost aleasă nu cea mai eficientă cale, cel mai eficient procedeu. Eu am să mă bucur dacă Ucraina o să aplice asemena interdicţie, asta cu mult o să uşureze situaţia pentru Republica Moldova", a afirmat fostul membru CUC, Ion Leahu.

Anterior, premierul Ion Chicu insista pe faptul că aşa numitul "test" cu interdicţia impusă maşinilor cu numere transnistrene a avut drept scop motivarea conducătorilor auto din stânga Nistrului de a-şi face numere de înmatriculare neutre, pentru a putea circula în afara hotarelor Republicii Moldova. S-a întâmplat exact atunci când regimul separatist din stânga Nistrului a anunţat că intenţionează să blocheze accesul maşinilor moldoveneşti spre Ucraina, pe segmentul transnistrean.

- Chişinăul nu a cedat şi cuvinte gen şantaj noi nu folosim. Chişinăul a oferit cetăţenilor noştri din Transnistria posibilitatea de a-şi înregistra automobilele, autoturismele cu numere aşa numite neutre ca să poată accede în ţările terţe în special Ucraina şi alte ţări.

- Adică e doar o coincidenţă...?

- Este o coincidenţă, da, a declarat premierul, Ion Chicu.

Testul autorităţilor, însă, nu se bucură de succes.  

"Doar trei la sută din numărul estimat de maşini din stânga Nistrului au fost înmatriculate cu asemena plăcuţe", a spus vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

Autorităţile de la Chişinău au aplicat interdicţia, după ce Tiraspolul a refuzat se se conformeze legii din 2018 care stabileşte că mijloacele de transport din stânga Nistrului vor fi admise în traficul rutier internațional doar dacă dispun de certificate de înmatriculare permanente și plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre şi au aplicat semnul distinctiv al statului – "MD"! Totuşi, din 1 aprilie, Ucraina ar putea aplica interdicţia de circulaţie pentru maşinile cu numere transnitrene. Guvernul nu anticipează o eventuală problemă, asta deşi scenariul de mai sus s-ar putea întâmpla.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării