main logo
19204

Dodon, prins cu minciuna: Autoritățile procură același gaz rusesc

Igor Dodon lansează în spațiul public noi falsuri privind livrarea gazului rusesc în R. Moldova. Mai exact, socialistul susține că autoritățile de la Chișinău continuă să procure gaz de la Gazprom, doar că prin intermediari din statele europene – fapt negat de conducerea SA „Energocom”.

Dodon, prins cu minciuna: Autoritățile procură același gaz rusesc

Fostul președinte a venit recent cu un comentariu, în care a acuzat guvernarea de crearea unor scheme infracționale în procesul de asigurare cu gaz a populației din R. Moldova. Potrivit lui, autoritățile procură de la companii străine gaze naturale din Rusia la un preț excesiv, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

„Autoritățile anunță că nu mai procură gaz de la ruși, dar, de fapt, ei procură același gaz rusesc, doar că prin intermediari. Este o schemă de corupție care trebuie investigată de procurori”, a declarat acesta.

Contactat de reporterii Deschide.MD, directorul SA „Energocom”, Victor Bînzari, a respins speculațiile socialistului. Potrivit lui, proveniența gazelor livrate în R. Moldova poate fi aflată inclusiv din contractele de achiziție. Mai mult, există și certificate eliberate de instituții europene, care confirmă faptul că gazul livrat în R.Moldova este de origine non-rusească.

„Dacă este să vorbim despre compania din România care a livrat gaz și care are acces la surse de extragere a gazului, oare putem spune că această companie care extrage gaz în România l-a vândut altcuiva pentru a procura gazul rusesc pe care să-l vândă Republicii Moldova? Sau companiile care vând gaz lichefiat, extras din mai multe țări, și îl vând Energocomului, oare ei vând gaz rusesc?”, a menționat demnitarul.

Șeful „Energocom” a venit și cu anumite precizări privind livrările de gaz din Rusia spre statele europene.

„Până la război, Gazprom livra în Europa 40% din gaz. Din cauza războiului, cele mai mari fluxuri de gaz din Rusia au fost limitate. Chiar și Rusia anunță că vinde acum un volum mare de gaz către China, dar și gaz lichefiat către țările africane și Asia. Respectiv, portofoliul a fost diversificat”, a adăugat el.

Oficialul a atras atenția și asupra unor prevederi din contractele semnate de Gazprom, pe care Dodon nu putea să nu le cunoască, ținând cont de faptul că acesta a deținut anterior funcția de ministru al Economiei și Comerțului, dar și cea de prim-viceprim-ministru. Mai exact, este vorba de interzicerea revânzării gazelor rusești către alte state – prevedere care se conține în toate contractele ale concernului rus.

„Contractele cu Gazprom conțin o prevedere foarte clară. Gazul livrat de Gazprom către o țară anumită nu poate fi revândut în afara țării. El este strict pentru consumul intern al acestei țări. Aceeași prevedere a existat și atunci când Moldovagaz procura gaz de la Gazprom”, a precizat Victor Bînzari.

De menționat că R. Moldova consumă gazele achiziționate de SA „Energocom” de pe piața europeană. Gazprom, care livra anterior gaz către statul nostru, a anunțat că nu poate asigura volumul necesar pentru consumul cetățenilor. Astfel, cele 5,7 milioane m3 de gaz care vin zilnic de la Gazprom sunt livrate regiunii transnistrene.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării