main logo
856

Dodon: Prin colaborarea statului cu biserica vom putea depăşi problemele demografice

Președintele țării, Igor Dodon, este dispus să prezinte un program național cuprinzător care să sprijine familia și să promoveze valorile familiei în societate.

Dodon: Prin colaborarea cu biserica vom depăşi problemele demografice

„Pentru că la baza multor fenomene sociale stă factorul economic, calea către asanarea societății constă în soluționarea problemelor socio-economice”, susține președintele. Șeful statului mai spune că doar printr-o colaborare strânsă a statului cu biserica vor putea fi rezolvate problemele demografice. Declarațiile au fost făcute astăzi, 14 septembrie, la Congresul Mondial al Familiei, transmite Ştiri.md cu referire la IPN.

Potrivit lui Igor Dodon, în respectivul program vor fi antrenate instituțiile educaționale, serviciile sociale, uniunile de creație, Biserica Ortodoxă și alte organizații religioase, societatea civilă și mass-media. Un amplu program de protecție socială pentru familie trebuie să includă mărirea duratei concediului de maternitate, majorarea capitalului matern, plata „salariilor familiale” către unul dintre părinți, crearea condițiilor adecvate pentru femeie pentru a putea cumula munca cu creșterea copiilor.

„Anul trecut personal am lansat o inițiativă prezidențială privind plata capitalului matern. Cu părere de rău, actualul Parlament a respins, pe lângă această inițiativă, un șir de alte inițiative sociale menite să fortifice instituția familiei. Cred că următorul Parlament va da dovadă de mai mult patriotism și responsabilitate socială și nu va lăsa fără atenție inițiativa privind capitalul matern”, a declarat președintele.

Igor Dodon menționează că instituția familiei în Republica Moldova este supusă eroziunii prin depopulare, migrație în masă, creșterea numărului de divorțuri și avorturi, nesiguranța socială a familiilor. Șeful statului consideră că „ideologia antifamilială”, care este implantată artificial în întreaga lume, inclusiv cu implicarea unor organizații internaționale, este cea mai mare amenințare asupra familiei.

„Filozofia care vizează consolidarea instituției familiei, bazată pe prioritatea valorilor tradiționale ale familiei, ar trebui să fie o alternativă la ideologia antifamilială activ propagată. Motto-ul nostru este: „Fiecare copil trebuie să fie crescut și educat doar în familie. Iar familia este exclusiv o alianță dintre un bărbat și o femeie, tată și mamă””, a declarat șeful statului.

Șeful statului susține că, spre regret, nu toată lumea împărtășește viziunea păstrării valorilor tradiționale ale familiei, în special cei care promovează „fenomene care ne ofensează valorile și moralitatea publică”. „Sunt convins că o astfel de propagandă nu ar trebui să aibă loc în societatea noastră. Organizarea festivalurilor și a altor manifestări care contribuie la răspândirea principiilor imorale trebuie condamnată cu fermitate, chiar scoasă în afara legii. În acest context, țin să declar că sunt dispus să sprijin toate organizațiile și asociațiile părinților create pentru a proteja copiii contra influenței negative”, a spus Igor Dodon.

Anul 2019 este  Anul Familiei în Republica Moldova, a subliniat șeful statului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării