main logo
475

Dodon pledează pentru menținerea majorității parlamentare pentru 4 ani

Preşedintele Igor Dodon pledează pentru menţinerea majorităţii parlamentare şi a Guvernului, format de Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM pe 8 iunie.

Dodon vrea menținerea majorității parlamentare pentru 4 aniFoto: Știri.md

Potrivit Infotag, despre aceasta el a declarat marţi seara într-un interviu, transmite Știri.md.

Comentând declaraţiile prim-ministrului Maia Sandu că alegerile anticipate ar putea avea loc peste un an sau mai devreme, el a spus că "acest lucru nu ar fi de dorit".

"Aş fi de acord cu alegerile anticipate doar dintr-un singur motiv: să schimbăm configuraţia Parlamentului, ca să nu mai fie atâţia reprezentanţi ai Partidului Democrat şi ai Partidului Şor. 

Eu îi pun "într-o oală". Şi cred că dacă ar avea loc alegeri, Partidul Democrat nu va primi 30 de locuri în Parlament, cel mult zece locuri. 

Iar Partidul Şor nici nu ar intra în Parlament. Şi aşa ar fi corect, căci ştim cu toţii cum au primit ei aceste locuri în Parlament şi care a fost sprijinul lor real din partea alegătorilor. Nu văd niciun alt motiv pentru alegerile anticipate", a spus Dodon.

El a declarat că ar dori ca actuala majoritate parlamentară şi Guvernul să rămână pentru toţi cei patru ani ai mandatului Parlamentului.

"Sunt sigur că acest lucru îl vrea şi Andrei Năstase, probabil şi Maia Sandu. Configuraţia actuală a guvernării, formată din forţe de dreapta şi de stânga, este o construcţie foarte complexă. 

Suntem foarte diferiţi. Dar interesant este că acest lucru corespunde cu starea de spirit a societăţii. Să spune sincer: 40-45% din populaţie priveşte spre Uniunea Europeană, doresc să fie mai aproape de Europa. Iar 40-45% privesc spre Rusia. 

Circa 10-15% sunt în centru, aceştia de obicei lucrează în structurile de stat. Prin urmare, această coaliţie care a fost creată şi acest Guvern corespunde cu Moldova în sine. 

Până în prezent, guvernarea în Moldova reprezenta fie o parte a populaţiei, fie cealaltă. Şi întotdeauna au existat conflicte, dezbinări în societate", a menţionat Preşedintele.

În opinia sa, acum există şansa de a uni societatea.

"Şi dacă noi, liderii, avem suficientă minte, atunci nu vom rata această şansă. Dacă cineva crede că au luat toate ministerele şi sunt mari şefi şi fac diferite declaraţii, vreau să le reamintesc că ei au 26 de mandate, nu 51, nici măcar 35 ca socialiştii. 

Au 26 de mandate! Şi situaţia poate merge înainte numai dacă suntem împreună. Şi nu este atât de important cine şi câte portofolii a primit, cine a primit mai multă putere sau doresc să primească mai mult. 

Da, sunt importante şi mandatele, şi funcţiile în Guvern, dar este mult mai important să păstrăm acest consens, care asigură şi echilibrul în societate", a subliniat Dodon.

El a subliniat că "un astfel de consens intern asigură şi consensul extern".

"Noi am rezolvat problema transferului paşnic al puterii cu susţinerea externă. Şi datorită acestui consens, putem rezolva o mulţime de probleme ale statului nostru. Cred că prim-ministrul Maia Sandu începe să înţeleagă acest lucru, realizând că lucrăm în echipă", a spus Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării