main logo
579

Dodon: Pentru restabilirea stabilității, judecătorii CC trebuie să demisioneze

Preşedintele Igor Dodon a declarat că pentru restabilirea stabilităţii constituţionale în ţară este necesară demisia tuturor judecătorilor Curţii Constituţionale (CC).

Dodon: Pentru restabilirea stabilității, CC trebuie să demisioneze

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat într-un mesaj video, postat pe facebook de la Misnk, unde şeful statului se află în vizită de lucru, transmite Știri.md.

"Unica modalitate de restabilire a stabilităţii constituţionale este demisia in corpore a judecătorilor Curţii Constituţionale. După aceasta trebuie format o nouă componenţă a CC din specialişti profesionişti şi cinstiţi", a declarat Dodon.

El a făcut referire la decizia Comisiei pentru democraţie prin drept a Consiliului Europei, numită şi Comisia de la Veneţia, care vineri a examinat ultimele decizii ale CC a Moldovei şi a aprobat un aviz cu privire la situaţia constituţională şi posibilitatea de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Textul integral al deciziei Comisiei de la Veneţia va fi publicat în următoarele zile, însă Preşedintele a prezentat principalele teze.

Potrivit lui, Înalta Comisie a statuat câteva chestiuni esenţiale şi anume:

- Curtea Constituţională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizărilor, fiind "invitaţi" la şedinţele Curţii doar reprezentanţii Partidului Democrat, fără a invita reprezentanţii Parlamentului sau ai Preşedintelui. Astfel a fost încălcat principiul egalităţii părţilor;

- procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracţiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern;

- termenul de 3 luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luând în consideraţie că data de 9 era zi de duminică, acest termen urma a fi prelungit până pe data de 10 iunie;

- numirea concomitentă a trei judecători ai Curţii Constituţionale cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare;

- Comisia a considerat contrar Constituţiei procedura de suspendare din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului prim-ministrului de a semna în numele său actele de dizolvare a Parlamentului. 

Comisia de la Veneţia a subliniat că unica posibilitate de suspendare a Preşedintelui este în cazul exclusiv de iniţiere a procedurii de demitere din funcţie a Preşedintelui, iar instituirea interimatului se aplică doar în cazurile expres prevăzute de Constituţia Republicii Moldova.

"În cadrul dezbaterilor s-a subliniat că cazul Republicii Moldova este o situaţie excepţională, care nu a avut alte precedente în practica Comisiei. Astfel, după opinia mea, reieşind din cele expuse, unica modalitate de restabilire a stabilităţii constituţionale o consider demisia in corpore a judecătorilor Curţii Constituţionale", a subliniat Dodon.

În ajun, preşedintele CC, Mihai Poalelungi, şi-a anunţat demisia. Ceilalţi judecători deocamdată nu au reacţionat în nici un fel la îndemnurile Preşedintelui, prim-ministrului şi societăţii civile de a-şi da demisia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării