main logo
514

Dodon, obligat să promulge Noul Cod al audiovizualului. Parlamentul și-a reconfirmat votul

Proiectul de lege cu la Noul Cod al Audiovizualului a fost reexaminat astăzi în Parlament, după ce președintele Igor Dodon a refuzat să promulge inițiativa, care anterior a fost votată în două lecturi.

Igor Dodon, obligat să promulge Noul Cod al audiovizualului

Astăzi, cu 53 de voturi, Codul Audiovizualului a fost aprobat din nou și retransmis la promulgare.

UNIMEDIA precizează că Andrian Candu a susținut în cadrul unei emisiuni faptul că decizia lui Igor Dodon de a nu promulga acest proeict de legi reflectă o nouă suspenadre.

UNIMEDIA amintește că la data de 18 octombrie proiectul noului Cod al serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost votat în lectură finală. Documentul a fost susținut de 53 de deputați din cei prezenți la ședința plenară.

Potrivit autorilor, la elaborarea reglementărilor a fost luată în considerare experiența mai multor țări europene, documentul având drept scop ajustarea legislației naționale în domeniul mass-media la cea europeană.

Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale a fost supus dezbaterilor publice, la care au participat deputați, experți, membri ai CCA, reprezentanți ai instituțiilor mass-media, societății civile și organizațiilor internaționale. Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale a fost transmis pentru expertiză Consiliului Europei, UE și OSCE. Avizul oficiului OSCE pentru libertatea presei, al Consiliului Europei și al Freedom House conțin anumite recomandări care au fost examinate pe platforma Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Proiectul Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost elaborat de experți naționali și internaționali, precum și de reprezentanți ai societății civile în cadrul Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media. Grupul de lucru constituie o platformă de comunicare și un mecanism de cooperare permanentă între Parlament și reprezentanții instituțiilor media, instituțiilor internaționale și ONG-urilor media. Grupul a fost creat în iunie 2017, la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu, cu suportul Proiectului Comun al Uniunii Europene și Consiliului Europei ”Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”. Asistența tehnică este oferită membrilor Grupului de către Freedom House, Internews și Ambasada SUA în Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării