main logo
556

Dodon: Nu se poate vorbi despre căi diferite între cele două maluri

Prima etapă în discuţiile privind statutul Transnistriei trebuie să fie consolidarea poziţiei Chişinăului, consideră Preşedintele Igor Dodon.

Dodon: Nu se poate vorbi despre căi diferite între cele două maluri

Potrivit agenţiei Infotag, joi, la o conferinţă de presă desfăşurată în cadrul vizitei sale la Moscova, el a menţionat că „reglementarea transnistreană se bazează pe două direcţii: paşii mici, care implică soluţionarea problemelor actuale ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, şi soluţii sistemice, precum şi blocul politic - discutarea statutului Transnistriei, dialogul despre un viitor comun".

„Soluţionarea acestor probleme depinde de implementarea a trei etape. Prima este identificarea unei poziţii comune (parlament-preşedinte-guvern) la Chişinău, care încă nu este, dar va deveni posibilă după alegerile parlamentare. A doua etapă este discutarea poziţiei elaborate cu Tiraspolul. Aceasta este o etapă dificilă, deoarece autorităţile transnistrene insistă asupra independenţei, dar în cadrul discuţiilor se poate ajunge la un numitor comun. Şi în paralel cu a doua etapă trebuie să se desfăşoare şi a treia etapă: recunoaşterea în format internaţional, în primul rând datorită „5+2", a spus Preşedintele.

El a subliniat că „nu se poate vorbi despre căi diferite între cele două maluri", transmite Știri.md.

„Suntem în aceeaşi barcă. Iar formatul de soluţionare poate fi numai cel moldovenesc. Acesta nu poate fi nici rusesc, nici occidental, deoarece aceasta exclude posibilitatea recunoaşterii sale la nivel internaţional. Aceasta trebuie să fie o istorie de succes pentru toţi, iar impunerea unei poziţii geopolitice nu va funcţiona", a spus Dodon.

De asemenea, el a menţionat că găsirea unui consens cu Tiraspolul trebuie să se bazeze pe principiul „recunoaşterii internaţionale a neutralităţii Republicii Moldova".

„NATO dă asigurări că respectă această prevedere a Constituţiei Republicii Moldova şi, în acelaşi timp, deschide un Birou de legătură la Chişinău. Aşa ceva nu ar trebui să se întâmple. Este necesară recunoaşterea neutralităţii republicii la nivelul Consiliului NATO", a subliniat Dodon.

Vorbind despre retragerea trupelor ruse din Moldova, Preşedintele a spus că, "în primul rând, este vorba de un grup limitat de trupe ruseşti care păzesc vechile depozite rămase din armata a 14-a".

„Desigur, dacă dorim recunoaşterea internaţională a neutralităţii, care exclude prezenţa trupelor străine pe teritoriul statului, această problemă trebuie rezolvată. Dar declaraţiile dure nu vor ajunge la nimic, dialogul este necesar şi este posibil. Am discutat această chestiune cu Vladimir Putin şi o soluţie poate fi găsită în cadrul negocierilor. Acest proces a început la începutul anilor 2000, dar a fost blocat atunci când, în ultimul moment, Chişinăul nu a îndeplinit acordurile (memorandumul Kozak - "I."), dar soluţia va fi găsită", a spus Preşedintele.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării