main logo
1118

Dodon: Nu am spus că Moldova va fi membră a UE. Unde ne grăbim?

Noua guvernare a Moldovei se bucură de mare susţinere din partea partenerilor externi.

Dodon: Nu am spus că Moldova va fi membră a UE. Unde ne grăbim?Foto: Știri.md

Potrivit Infotag, o declaraţie în acest sens a făcut Preşedintele Igor Dodon în ajun, în cadrul unei emisiuni TV, transmite Știri.md.

"Pot să spun că simţim o mare susţinere din partea tuturor partenerilor care au recunoscut imediat noul Guvern şi noua majoritatea parlamentară. Acest sprijin este din toate părţile", a spus Dodon.

El a reamintit că Uniunea Europeană a anunţat despre acordarea primei tranşe de asistenţă în valoare de 15 mil. de euro din cele 100 mil. de euro promise; FMI a anunţat, de asemenea, reluarea în viitorul apropiat a finanţării externe a Republicii Moldova. 

Întrebat despre condiţiile de acordare a granturilor şi împrumuturilor, Preşedintele a spus că este la curent cu aceste condiţii.

"Nimic nu e gratuit, dar vreau să spun că nu ne vindem Patria. Programul FMI nu are condiţii despre reducerea pensiilor şi a salariilor, creşterea impozitelor sau luarea altor măsuri dure. 

E vorba despre transformări structurale, despre respectarea anumitor norme. Acordurile cu Uniunea Europeană se referă la drepturile omului, la normele democraţiei, la revenirea la sistemul electoral proporţional", a spus Dodon.

De asemenea, el a menţionat că şi Rusia oferă susţinere.

"Rusia a prelungit perioada de scutire de taxe vamale pentru mărfurilor moldoveneşti pe piaţa rusă. Coordonăm cu Rusia o nouă listă de producători care vor avea dreptul de acces la piaţa rusă. 

Această listă include aproximativ 500 de întreprinderi în loc de o sută, care a fost mai înainte. 

Dacă reuşesc să negociez cu conducerea Federaţiei Ruse o reducere a gazelor pentru a nu majora tarifele pentru populaţie, aceasta, la fel, va fi o susţinere enormă de zeci de milioane de dolari. 

oate acestea se datorează consensului internaţional care s-a format în jurul Moldovei", a subliniat Preşedintele.

El a spus că, la toamnă, va efectua o vizită oficială la Bruxelles şi în alte ţări occidentale, precum şi va vorbi de la tribuna Adunării Generale a ONU.

Premierul Maia Sandu a primit o invitaţie din partea premierului Dmitri Medvedev să efectueze o vizită la Moscova. Şi cred că ar trebui să meargă. 

De asemenea, ea ar trebui să participe la evenimentele din cadrul CSI, la care Republica Moldova nu a mai participat de doi ani şi jumătate. 

Trebuie să folosim această platformă, să dezvoltăm o politică externă multivectorială şi la nivel guvernamental", a spus Dodon.

El a subliniat că trebuie dezvoltate relaţiile cu Vestul şi cu Estul, respectând principiul neutralităţii permanente.

"Trebuie să respectăm principiul politicii externe echilibrate. Acest lucru se referă atât la socialişti, cât şi la blocul ACUM. 

Am spus că nu vom denunţa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Vom folosi acest acord pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor. 

Dar nu am spus niciodată că Moldova va deveni membră a Uniunii Europene! În UE tot spun că nu sunt gata pentru extindere, ţările balcanice aşteaptă de câţiva ani... Unde ne grăbim?", a spus Dodon.

El şi-a exprimat satisfacţia că relaţiile cu Rusia se restabilesc, a început să activeze comisia interguvernamentală pentru cooperare comercial-economică. Potrivit lui, "nu s-a agravat nici situaţia cu respectarea principiului neutralităţii".

"Cineva vorbeşte despre NATO, dar principiul neutralităţii este consfinţit în Constituţie. Şi nimeni nu va intra în NATO fără noi (fără Partidul Socialiştilor - "I."). 

Următoarea etapă este recunoaşterea internaţională a neutralităţii Republicii Moldova. Trebuie să lucrăm în această direcţie pentru a convinge toţi partenerii externi", a declarat şeful statului.

El consideră că "recunoaşterea internaţională a principiului neutralităţii este baza viitoarei reglementări transnistrene".

"În reglementarea transnistreană vom continua politica paşilor mici, mai avem încă de lucru. Avem nevoie de timp pentru a colabora cu partenerii noştri de dreapta. Este nevoie de timp - şase luni sau un an. 

Dacă va fi un consens între forţele de stânga şi de dreapta, vom primi şi susţinere externă atât din Est, cât şi din Vest. Şi vom putea rezolva multe probleme, inclusiv problema transnistreană. Totul depinde de noi", a subliniat Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării