main logo
927

Dodon: Nimeni nu pune problema denunţării Acordului de Asociere RM-UE

Preşedintele Igor Dodon a declarat că „nimeni nu pune problema denunţării Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Dodon: Nimeni nu pune problema denunţării Acordului de Asociere RM-UE

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat în ajun, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune.

„Noi am primit statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA). Deşi acest lucru nu este necesar, intenţionez în viitorul Parlament să pun problema ratificării acestui acord, pentru a-i acorda o pondere politică şi a dezvolta procesele de integrare. Acest lucru este benefic pentru producătorii moldoveni", a spus Dodon.

El a menţionat că cooperarea în cadrul UEEA este de natură pur economică, „această uniune a statelor nu este una politică".

„Dar trebuie spus sincer: aderarea simultană la UEEA şi Uniunea Europeană este incompatibilă. Însă deocamdată nu se poate vorbi despre aderarea la UEEA. Acesta este un proces lung şi complicat, alte ţări au mers pe această cale după o anumită "foaie de parcurs". Deocamdată vorbim despre cooperarea economică în calitate de observator. Şi nu vorbim despre ieşirea din Acordul de Asociere cu UE. Poate că trebuie să negociem cu Bruxelles-ul pentru a schimba ceva în partea economică a documentului. Dar vom păstra Acordul, vom dezvolta relaţiile şi vom merge mai departe", a spus Dodon.

El şi-a exprimat speranţa că cooperarea cu UEEA şi UE se va dezvolta în paralel.

„O astfel de apropiere ar trebui să se întâmple. Sper că vor începe negocierile privind zona de liber schimb între aceste uniuni. Suntem cu toţii interesaţi de existenţa unei astfel de zone de liber schimb - de la Lisabona la Vladivostok. Şi Moldova trebuie să fie în această zonă. Trebuie să cooperăm cu UE şi să restabilim pe deplin relaţiile cu Rusia. Nu trebuie să fim puşi în faţa unei alegeri - "sau-sau". Este foarte periculos. Am explicat acest lucru partenerilor noştri şi suntem sprijiniţi în acest sens: trebuie să cooperăm cu toată lumea", a spus Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării