main logo
4122

Dodon: Neoficial, Bruxellesul este împotriva referendumului Maiei Sandu

„La Bruxelles au fost șocați de decizia autorităților moldovenești și neoficial s-au exprimat categoric împotriva referendumului inițiat de Maia Sandu.”

Dodon: Neoficial, Bruxellesul este împotriva referendumului Maiei SanduImagine simbol

Declarația aparține fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, care a menționat în cadrul unei emisiuni că oficialii de la Bruxelles ar fi înțeles că organizarea referendumului acum nu ar avea sens, transmite Știri.md.

„Știu că la Bruxelles au fost șocați de decizia autorităților moldovenești și neoficial s-au exprimat categoric împotriva referendumului inițiat de Maia Sandu. Ei înțeleg că nu are niciun sens să-l organizeze acum. Toate țările care au devenit membri ai UE au organizat astfel de plebiscite după încheierea negocierilor, dar în cazul nostru negocierile nici măcar nu au început încă. Unele state duc aceste negocieri timp de zeci de ani. Turcia, de exemplu. Pentru ce să ne grăbim? Pentru ce să introducem aceasta în Constituție și încă prin mijloace ilegale?”, se întreabă Igor Dodon.

De menționat că, la trei ani de mandat, Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum republican privind aderarea la UE, concomitent cu alegerile prezidențiale.

La data de 28 decembrie 2023, Parlamentul a votat un amendament la proiectul de lege care vizează îmbunătățirea procesului electoral. Astfel, referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale.

Precizăm că președinta Maia Sandu a organizat joi, 8 februarie, consultări cu mai multe partide din țară privind subiectul referendumului de aderare la UE. Anterior, președinta a discutat subiectul cu presa, formatorii de opinie, societatea civilă, organizațiile de tineret și cu mai mulți politicieni din Republica Moldova.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării