main logo
556

Dodon: Moldova trebuie să atragă 1 miliard de dolari investiții stăine

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, consideră că ţara trebuie să atragă $1 mlrd. de investiţii străine directe, aceasta fiind o necesitate strategică.

Dodon: Moldova trebuie să atragă 1 miliard de dolari investiții stăineDodon: Moldova trebuie să atragă 1 miliar de dolari investiții stăine

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat miercuri seara, într-o emisiune la un post de televiziune, transmite Știri.md

"Şi această sarcină este destul de reală. Am discutat această problemă cu investitori străini importanţi, în special cu cei din Rusia. Ei sunt dispuşi să investească în economia Moldovei, cu condiţia ca excludem riscurile de natură politică, atunci când, din motive neclare, pot fi arestate activele companiilor străine", a spus Preşedintele.

Potrivit lui, proiecte concrete în ceea ce priveşte investiţiile din Rusia vor fi discutate în cadrul Forumului economic moldo-rus, care se deschide azi la Chişinău.

"Afacerile ruseşti, reieşind din relaţiile mele bune cu preşedintele rus Vladimir Putin, vor activa în Moldova. Dar pentru aceasta trebuie să eliminăm orice fel de risc pentru toţi investitorii, indiferent de ţara de origine a investiţiilor - ţările UE, SUA, România sau Rusia", a spus Preşedintele.

Şeful statului regretă că în Republica Moldova nu s-a făcut totul pentru a se asigura că climatul investiţional şi de afaceri este unul bun.

"Ştiu cu siguranţă că, de exemplu, oamenii de afaceri din Rusia sunt pregătiţi să lanseze în Moldova afaceri a căror producţie să fie orientate din start spre pieţele ţărilor UE, având în vedere că Moldova are regim de liber schimb cu UE", a spus Preşedintele.

El a spus că, potrivit rezultatelor anului 2017, în republică au fost atrase în calitate de investiţii străine directe doar 40 de milioane de euro, ceea ce, în opinia sa, este "foarte puţin". 

Referindu-se la situaţia preelectorală din Moldova, Preşedintele a spus că aceasta va fi "complicată" şi "instabilă".

"Cred că unioniştii vor deveni din ce în ce mai activi. În această perioadă se va intensifica şi factorul geopolitic. Va fi o campanie murdară. Mă tem să nu se fie o explozie de nemulţumiri, ceea ce este destul de problematic pentru Moldova", a spus Dodon.

Întrebat despre protestele socialiştilor, Preşedintele a spus că acest lucru se va întâmpla dacă PDM de la guvernare va recurge la eliminarea candidaţilor PSRM din circumscripţiile uninominale şi dacă autorităţile vot încerca să scoată întregul partid din alegeri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării