main logo
3466

Dodon: Majoritatea parlamentară ar putea să nu țină cont de decizia CC

Preşedintele partidului socialiştilor, Igor Dodon, a declarat că majoritatea parlamentară ar putea să nu ţină cont de decizia Curţii Constituţionale, dacă aceasta afirmă că există circumstanţe pentru dizolvarea Parlamentului.

Dodon: Majoritatea parlamentară ar putea să nu țină cont de decizia CCFoto: știri.md

Potrivit Infotag, el a spus acest lucru miercuri seara în cadrul unei emisiuni de la Primul în Moldova, transmite Știri.md

"Dacă Curtea Constituţională decide să dizolve Parlamentul, atunci majoritatea parlamentară poate ignora această decizie. Există un precedent în 2019 când Parlamentul nu a respectat decizia Curţii Constituţionale, care a aprobat numirea alegerilor anticipate. În 2019, PSRM împreună cu Maia Sandu nu au recunoscut decizia Curţii Constituţionale. Apoi ne-am adresat Comisiei de la Veneţia, care a decis în favoarea majorităţii parlamentare. Actualii membri ai Curţii Constituţionale riscă acum să fie a doua componenţă a Curţii Constituţionale, care recurge la uzurparea puterii în stat. Depinde de ei să decidă", a subliniat Dodon.

În acelaşi timp, el presupune că Curtea Constituţională va lua o decizie în favoarea dizolvării Parlamentului, deoarece, potrivit lui "ambasadorii străini pun presiuni asupra judecătorilor".

"Dacă am urma jurisdicţia Curţii Constituţionale şi recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneţia, CC ar trebui să spună că nu există motive pentru dizolvarea Parlamentului. Dar ştiind ce fac unii ambasadori acum, pun presiune pe membrii Curţii Constituţionale, ştiind cum îşi desfăşoară acum activitatea Maia Sandu şi SIS, care i se subordonează, nu exclud că decizia va fi diferită", a spus Dodon.

Potrivit acestuia, PSRM nu este de acord cu organizarea alegerilor în timpul pandemiei de coronavirusului, dar partidul său nu se teme de alegeri parlamentare anticipate. Răspunzând la întrebări, el a precizat că Parlamentul a introdus stare de urgenţă doar pentru a preveni alegerile anticipate.

"Dacă preşedintele Maia Sandu este de acord să-l desemneze pe Vladimir Golovatiuc în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, atunci vom aproba guvernul şi vom ridica imediat starea de urgenţă. În acest caz, alegerile vor avea loc în 2023", a conchis Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării