main logo
457

Dodon, la Munchen: Relaţiile cu UE trebuie să fie în interesul ţării

Preşedintele Igor Dodon a vorbit la Munchen despre aspiraţia de a desfăşura „o politică externă echilibrată".

Dodon, la Munchen: Relaţiile cu UE trebuie să fie în interesul ţării

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a comunicat pe pagina sa de Facebook, unde a vorbit despre întrevederile pe care le-a avut sâmbătă în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, transmite Știri.md.

El s-a întâlnit cu comisarul european pentru politica vecinătăţii şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, cu europarlamentarul german Elmar Brock, precum şi cu ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

În cadrul întrevederii cu eurocomisarul Hahn, el a subliniat că "relaţiile cu Uniunea Europeană trebuie să fie în interesul ţării şi al cetăţenilor Republicii Moldova".

„Totodată, am adus la cunoştinţă domnului Johannes Hahn obiectivul strategic al instituţiei prezidenţiale, care constă în edificarea unei politici externe echilibrate între Est şi Vest şi respectarea cu stricteţe a statutului constituţional al neutralităţii permanente, poziţie împărtăşită de majoritatea populaţiei RM şi de partenerii externi. Moldova nu trebuie să prietenească cu cineva împotriva cuiva, iar relaţiile cu UE nu trebuie să fie în detrimentul relaţiilor bune cu Federaţia Rusă", a declarat Dodon.

La întrevederea cu Elmar Brock, Preşedintele RM a remarcat că "Uniunea Europeană este pentru Moldova un partener strategic firesc".

„Am subliniat că realizarea Acordului de Asociere RM - UE este o oportunitate pentru promovarea pe intern a reformelor necesare. Totodată, m-am pronunţat pentru implementarea reală a reformelor respective în beneficiul cetăţenilor Moldovei şi nu de dragul raportării solemne la Bruxelles. Am exprimat certitudinea că după alegerile parlamentare, implementarea documentelor semnate cu UE va continua.", a declarat şeful statului.

El a menţionat că "pentru Moldova este foarte importantă preluarea experienţei unor state europene neutre în sfera asigurării securităţii europene şi regionale". 

Dodon a făcut apel către Uniunea Europeană "să manifeste interes în sprijinirea eforturilor orientate spre consolidarea statutului de neutralitate permanentă al Republicii Moldova şi recunoaşterea sa internaţională".

În cadrul întrevederii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Preşedintele a evidenţiat că, "în pofida dificultăţilor legate de campania electorală din Republica Moldova, dialogul dintre RM şi FR se dezvoltă în mod stabil, în cadrul parteneriatului strategic".

„În discuţia cu ministrul rus, am subliniat că declaraţiile Guvernului şi cele ale Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al RM trebuie examinate prin prisma campaniei electorale şi că, după aceasta, situaţia se va schimba în bine. De asemenea, am făcut schimb de opinii cu privire la perspectivele de promovare a principalelor teze, care sunt reflectate în "Pachetul comprehensiv pentru Moldova". În primul rând, este vorba despre promovarea politicii externe echilibrate conform principiului "şi... şi...", precum şi consolidarea şi dezvoltarea statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, recunoscut la nivel internaţional", a declarat Dodon.

Referindu-se la alegerile parlamentare, el i-a comunicat lui Johannes Hahn, că "viitorul Moldovei depinde de rezultatele acestor alegeri".

„Am menţionat că alegerile parlamentare trebuie să se desfăşoare cu respectarea standardelor internaţionale şi în strictă conformitate cu legislaţia RM: în mod democratic, deschis şi transparent. Am subliniat faptul că viitorul şi perspectivele de dezvoltare ale Republicii Moldova depind în mod direct de rezultatul acestor alegeri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării