main logo
732

Dodon: În viitorul apropiat voi avea o întâlnire cu Vladimir Zelenski

În viitorul apropiat va avea loc întrevederea preşedinţilor Moldovei şi Ucrainei, o declaraţie în acest sens a făcut şeful statului, Igor Dodon, joi seara, la un post de televiziune.

Dodon vorbește despre Zelenski, furtul miliardului și lipsa coalițieiFoto: ib.ua

El a explicat că înţelegerea privind desfăşurarea unei astfel de întâlniri a fost atinsă în convorbirea sa cu noul Preşedinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, transmite Știri.md cu referire la Infotag.

"L-am felicitat pe Vladimir Zelenski pentru alegerea sa în calitate de Preşedinte. I-am dorit succes. Am convenit să desfăşurăm o întâlnire, care va fi organizată ţinând cont de programele noastre de muncă încărcate", a spus Dodon.

El a evitat să răspundă la întrebarea directă a jurnalistului referitor la iniţiativa cui a avut loc convorbirea cu Preşedintele ucrainean, menţionând că aceasta a avut loc datorită iniţiativei echipelor liderilor celor două state vecine.

Întrebat despre acordarea cetăţeniei RM străinilor în schimbul investiţiilor, Igor Dodon a spus că, din câte cunoaşte, câţiva zeci de străini au solicitat deja cetăţenia Republicii Moldova.

"De această chestiune se ocupă la Guvern o comisie specială, care ia decizii referitor la acordarea cetăţeniei, iar Preşedintele doar semnează decretul corespunzător. Până în prezent, cetăţenia a fost acordată unui singur cetăţean străin", a menţionat Preşedintele.

Igor Dodon a dat asigurări încă o dată că administraţia prezidenţială nu a primit al doilea raport al agenţiei Kroll, cu care Banca Naţională (BNM) a semnat un contract pentru investigarea şi returnarea în Moldova a miliardului de dolari furat din cele trei bănci - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. 

"Pot să spun că, mai devreme sau mai târziu, cineva (BNM sau procuratura - "I.") va răspunde pentru faptul că Preşedintele nu a avut acest document pe masă", a spus Dodon.

Potrivit lui, de furtul miliardului vor trebui să răspundă şi cei implicaţi direct sau indirect în acesta. Printre ei, Dodon l-a numit pe fostul prim-ministru Iurie Leancă, care, în opinia sa, "a creat condiţiile pentru furt": a permis privatizarea cotei statului în Banca de Economii, astfel că cota statului în bancă a scăzut de la 57% la 33%, a aprobat hotărârea secretă a Guvernului privind acordarea garanţiei de stat către BNM. 

Prezenţa acesteia a permis BNM să acorde celor trei bănci credite de urgenţă pentru menţinerea lichidităţii.

Referindu-se la situaţia politică legată de lipsa majorităţii de guvernare în noul Parlament, Preşedintele a spus că a mai rămas puţin până la deznodământ. 

"Mai avem două săptămâni. Timpul trece, iar pentru unii a trecut deja irevocabil", a spus Preşedintele.

La întrebarea pentru cine anume timpul a trecut deja, Preşedintele a spus: "Pentru piloţii loviţi". În timpul emisiunii, el l-a numit de mai multe ori "balabol" şi "pilot lovit" pe preşedintele "Partidului Nostru", Renato Usatîi, care din august 2016 se află peste hotarele Moldovei, ascunzându-se de justiţia moldovenească.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării