main logo
411

Dodon: Guvernul mai are timp să revizuiască condițiile acordului cu FMI

R. Moldova are de fapt încă cinci luni pentru a revizui condiţiile acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat preşedintele Igor Dodon.

Dodon: Guvernul mai are timp să revizuiască condițiile acordului cu FMIFoto: Știri.md

Potrivit Infotag, el a menţionat, miercuri, în cadrul unui briefing de presă organizat după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate că "subiectul revizuirii acordului încheiat în iunie va putea fi discutat doar în septembrie-octombrie, precum că misiunea FMI nu va sosi mai devreme de acest termen", transmite Știri.md.

"În ceea ce priveşte implementarea măsurilor prevăzute în acord, aceasta depinde deja de Parlament şi Guvern. E necesar de menţionat că aceste măsuri, inclusiv creşterea TVA-ului pentru segmentul HoReCa, vor fi introduse doar din ianuarie 2020. 

Respectiv, avem cinci luni la dispoziţie pentru a renegocia acordul. Totuşi, toate acestea vor depinde de deciziile luate de Parlament la următoarea şedinţă", a spus Şeful Statului.

Potrivit lui, La şedinţa CSS au fost discutate şi alte chestiuni importante, precum examinarea contractului de construcţie a "Chişinău Arena".

Cu scopul evitării pierderilor pentru bugetul de stat şi asigurarea securităţii alimentare în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, având în vedere cazurile depistate cu mâncarea alterată în grădiniţele de copii", a spus Dodon.

Preşedintele a numit acest proiect drept unul "necesar pentru Moldova". Iar, împreună cu coaliţia de guvernământ au o "poziţie unică" în acest sens, afirmând, că "lucrările trebuie finalizate până în octombrie".

Cu toate acestea, Dodon a subliniat necesitatea de a investiga circumstanţele încheierii contractului de parteneriat public-privat cu privire la construcţia arenei, menţionând că "acesta a prejudiciat bugetul de stat"

"Conform contractului, la finalizarea construcţiei, statul va fi obligat să plătească investitorului 33 de mil. de euro timp de 11 ani. 

Dar resursele bugetare ar trebui utilizate în alte scopuri strategice, de aceea trebuie să găsim noi surse de finanţare. Subiectul a fost deja discutat, inclusiv cu parteneri externi", a spus Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării