main logo
1204

Dodon: Erdogan mi-a povestit în detalii ce a discutat cu Plahotniuc

Președintele Igor Dodon se declară mulțumit de vizita lui Recep Erdogan în R. Moldova și abia așteaptă ziua de 29 octombrie, atunci când, la invitația omologului său turc, va participa de deschiderea unui aeroport la Istanbul.

Dodon: Erdogan mi-a povestit în detalii ce a discutat cu Plahotniuc

Șeful statului a deschis parantezele despre discuțiile purtate „mai bine de o oră” cu Erdogan, inclusiv despre expulzarea celor șapte profesori de la liceele „Orizont”, precum și despre oferirea celor două autospeciale de dispersare a manifestanților, transmite Știri.md cu referire la Ziarul Național.

„Am auzit poziția lui („Acești membri ai organizației teroriste (Organizația Gulen n.r. ) s-au strecurat în rândurile noastre. Este o organizație teroristă care continuă activitatea în Moldova. Ei vor să facă în R. Moldova același lucru care l-au făcut la noi. Este de datoria unui prieten să avertizeze prietenul său de așa pericole n.r.). Mi-a spus că expulzarea nu s-a făcut la cererea lui. Mi-a zis că autoritățile R. Moldova au văzut amenințări la adresa securității din partea acestor cetățeni și au acționat conform procedurilor”, a declarat Dodon, la „NTV”.

Întrebat ce se va întâmpla mai departe cu profesorii turci care mai activează la „Orizont”, Igor Dodon a spus: „Eu sunt sigur că aceste instituții, mai ales că se face carte, sunt obținute rezultate bune la nivel național și internațional, vor activa în continuare. Nu trebuie să existe probleme. Asta e poziția mea”, a precizat acesta.

Igor Dodon spune că a întrebat și de soarta celor șapte cetățeni turci, care au ajuns în pușcărie în țara lor natală: „Mi-a zis (Erdogan n.r.) că e decizia Moldovei. Atât”.

Președintele a mai dezvăluit că pentru el a fost „o surpriză” atunci când omologul său i-a spus că a adus din Turcia două autospeciale destinate dispersării manifestanților: „Despre acestea mi-a spus la ședința lărgită. Mi-a zis așa: Dragă Igor, noi am decis să vă facem cadou două mașini de felul acesta. I-am spus că la Președinție nu avem nevoie, dar am spus mulțumesc. De ce a făcut un astfel de cadou? Erdogan a trecut printr-o situație dificilă atunci când a fost tentativa de lovitură de stat. Soarta lui atârna de un fir de păr atunci. El înțelege ce înseamnă asta și cred că din acest motiv a făcut acest cadou”.

Președintele a mai fost întrebat ce crede despre faptul că Recep Erdogan a acceptat să se întâlnească cu liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, deși ultimul nu are nicio funcție în stat.

„Agenda a fost făcută de Serviciul de protocol, care este subordonat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. La-m întrebat pe Erdogan despre întâlnirea cu Plahotniuc. Mi-a povestit în detalii despre ce au vorbit. Cred că această întâlnire a avut loc, deoarece ei și anterior se întâlniseră. Cred că în anturajul lui Erdogan sunt oameni care dialoghează strâns cu Plahotniuc”, a conchis Igor Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării