main logo
623

Dodon: După schimbarea guvernării a avut loc o resetare a relaţiilor moldo-ruse

Preşedintele Igor Dodon consideră că, după schimbarea guvernării în Moldova, a avut loc o resetare substanţială a relaţiilor moldo-ruse.

Dodon: După schimbarea guvernării s-au resetat relaţiile moldo-ruseFoto: stiri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat la întrevederea cu Dmitri Kozak, viceprim-ministrul Federaţiei Ruse, reprezentant special al Preşedintelui FR pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare comercial-economică cu RM. Moldova. Preşedintele a comunicat pe pagina sa de facebook că întrevederea a avut loc în cadrul vizitei sale de lucru la Moscova.

"Am menţionat cu satisfacţie faptul că în ultima lună a avut loc o resetare substanţială a relaţiilor bilaterale moldo-ruse, ceea ce ne permite să atingem un nou nivel calitativ de colaborare reciproc avantajoasă între Republica Moldova şi Federaţia Rusă", a spus Dodon, transmite Știri.md.

Potrivit lui, în cadrul întrevederii a fost examinat "întregul spectru al relaţiilor bilaterale". Preşedintele RM a subliniat importanţa pregătirii şi desfăşurării la nivel înalt a şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, în cadrul căreia "este preconizată depăşirea perioadei de stagnare în relaţiile bilaterale, care s-a înregistrat pe parcursul ultimilor ani din cauza guvernării precedente".

"Am fost unanimi în opinia că pe agenda bilaterală s-au acumulat multe probleme care necesită soluţionare imediată, cu participarea plenară a reprezentanţilor Guvernului Republicii Moldova", a comunicat Dodon.

El a adresat mulţumiri conducerii Federaţiei Ruse pentru prelungirea regimului preferenţial de export pentru cinci categorii de produse pe piaţa rusă, exprimându-şi speranţa că, în viitor, se va reuşi coordonarea pentru extinderea listei mărfurilor care vor putea fi exportate fără taxe vamale.

"În mod aparte, am discutat subiecte ce ţin de asigurarea neîntreruptă a ţării noastre cu gaze naturale, ţinând cont de faptul că acordul cu privire la tranzitarea teritoriului Ucrainei expiră la finele anului curent. Totodată, am examinat solicitarea părţii moldoveneşti de a ne oferi reduceri la tarifele pentru gaze, începând cu ‪1 septembrie‬ curent. În cadrul întrevederii l-am prezentat pe candidatul la funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al SA "Moldovagaz", Vadim Ceban", a menţionat Dodon.

Referindu-se la problematica transnistreană, părţile au făcut un schimb de opinii vizavi de rezultatele întrevederii cu reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din cadrul formatului "5+2": Rusia, Ucraina, OSCE, SUA şi UE.

"Priorităţile stabilite în procesul reglementării transnistrene pentru perioada următoare au drept scop intensificarea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. În context, mi-am exprimat speranţa că eforturile comune ale mediatorilor şi observatorilor vor deschide noi perspective pentru organizarea unei reuniuni în formatul de negocieri "5+2", preconizată preventiv pentru prima jumătate a lunii octombrie curent", a remarcat Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării