main logo
1296

Dodon, despre adoptarea rezoluției la ONU: Un nou gest ostil antirusesc

Președintele Igor Dodon susține că Guvernul de la Chișinău, controlat de Partidul Democrat, a comis un nou gest ostil antirusesc, inițiind procedura de votare a rezoluției privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova la ONU.

Dodon, despre adoptarea rezoluției la ONU: Un nou gest ostil antirusesc

În opinia șefului statului, coaliția de guvernământ face uz de platformele internaționale, încercând să-și consolideze pozițiile politice interne, puternic afectate în preajma alegerilor parlamentare care vor avea loc în câteva luni, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Republica Moldova trebuie să-și consolideze statalitatea, să promoveze o politică externă echilibrată, să insiste pe recunoașterea internațională a statutului său de neutralitate. O garanție a statului moldovenesc puternic urmează să o reprezinte soluționarea diferendului transnistrean și reintegrarea țării. Încetarea operațiunii de pacificare, desfășurată pe teritoriul republicii în conformitate cu acordurile din anul 1992, ea fiind una dintre cele mai reușite, va fi posibilă doar după ce ambele maluri ale Nistrului vor ajunge la o înțelegere cuprinzătoare cu privire la reglementarea plenară a conflictului”, menţionează președintele într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Igor Dodon, după alegerile parlamentare, în Moldova va fi formată o majoritate parlamentară pro-moldovenească și un Guvern pro-moldovenesc, care vor promova o politică externă echilibrată, reieșind din interesele naționale. De asemenea, vor tinde spre relansarea relațiilor de parteneriat strategic cu Rusia și spre identificarea unui model pentru reglementarea integrală și definitivă a conflictului, unul care ar satisface atât Chișinăul, cât și Tiraspolul.

Adunarea Generală ONU a votat vineri, 22 iunie, proiectul de rezoluție propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost votat de 64 de state, contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abținut.

Anterior ministrul afacerilor externe a declarat că autoritățile moldovenești insistă asupra retragerii necondiționate şi complete a Grupului operativ al trupelor ruse, aflat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, nu şi a contingentului rotativ, care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est. Or, potrivit ministrului, această confuzie este creată în mod deliberat de multe ori pentru a induce în eroare opinia publică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării