main logo
2433

Dodon: Dacă PSRM nu va fi la guvernare, vor fi probleme cu gazul

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este de părere că dacă Partidul Socialiștilor nu va participa la formarea majorității parlamentare, Republica Moldova va avea probleme în ceea ce ține de sectorul energetic și de exporturile către Rusia.

Dodon: Dacă PSRM nu va fi la guvernare, vor fi probleme cu gazul

Declarația a fost făcută la emisiunea „Acces direct” de la postul NTV Moldova, transmite IPN.

Potrivit lui, la momentul actual există multe subiecte în discuție cu Federația Rusă. Dintre acestea – exporturile, tariful la gaz, migranții moldoveni aflați pe teritoriul Rusiei. 

Șeful statului a amintit că până la 1 iulie este în vigoare o înțelegere cu autoritățile ruse privind exporturile fără taxe a cinci categorii de produse. „În lunile ianuarie, februarie exporturile de mere, de exemplu, spre Federația Rusă au crescut esențial, au explodat”, a declarat Igor Dodon. 

Președintele spune că înțelegerea de mai departe depinde de ce majoritate parlamentară se va forma.

Șeful statului a amintit că 1 ianuarie 2020 se încheie contractul de livrare a gazelor din Federația Rusă către Republica Moldova, iar până atunci Guvernul trebuie să discute cu autoritățile ruse despre semnarea unui nou contract. „Și acest Guvern, majoritate parlamentară sau partener trebuie să fie credibil pentru ruși, ei n-o să discute cu oricare. (...) 

Dacă nu va fi un Guvern, o majoritate parlamentară unde vor participa socialiștii, atunci credeți-mă că noi vom avea probleme cu aceste lucruri”, a mai adăugat președintele.

Potrivit lui, pe subiectele energetice situația nu este deloc simplă, și la exporturi, și la tarife, dar și în ceea ține de resursele energetice până la sfârșitul anului. 

„Pentru a gestiona această situație, pentru a găsi soluții, în opinia mea, unica soluție este ca la guvernare să fie socialiștii. Pentru că socialiștii sunt parteneri în care are încredere Federația Rusă”, spune șeful statului.

La recentele alegeri parlamentare niciuna dintre formațiunile politice care au acces în Parlament nu au obținut suficiente voturi încât să formeze de una singură o majoritate legislativă. 

Până la ora actuală nu a fost anunțată crearea unei coaliții de guvernare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării