main logo
586

Dodon: Dacă ACUM sau PSRM va fi eliminat, alegerile nu vor fi recunoscute

„Alegerile parlamentare ar putea să nu fie recunoscute de „partenerii externi" şi de societatea moldovenească în ţară, dacă una dintre cele două mari forţe de opoziţie va fi eliminată din cursa electorală.

Dodon: Dacă ACUM sau PSRM va fi eliminat, alegerile nu vor fi validate

Dacă fie blocul ACUM, fie Partidul Socialiştilor va fi eliminat din alegeri, cred că aceste alegeri nu vor fi recunoscute", a declarat Preşedintele Igor Dodon, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag el a menţionat într-un interviu acordat portalului "Ritmul Eurasiei" că "nu există campanii electorale care să se desfăşoare în cadrul normativ, mai ales în Moldova".

"În ultimii zece ani, în cele 16 sau 17 campanii electorale la care am participat (fie drept candidat, fie drept şef al staffului electoral, fie am participat foarte activ) nu am văzut campanii electorale curate. Prin urmare, speranţele şi aşteptările unora că acum această campanie va fi diferită nu se vor îndreptăţi cu siguranţă. Deoarece mizele sunt foarte mari. E vorba despre posibilitatea de a fi sau nu la putere pentru cei care s-au aflat acolo în ultimii zece ani. Aceste partide, aşa-numiţii proeuropeni, au investit mijloace serioase. De aceea, desigur, lupta este dură şi dificilă", a spus Dodon.

El nu exclude posibilitatea invalidării rezultatelor alegerilor de către Curtea Constituţională sau invalidarea alegerilor în anumite circumscripţii: "Partidul Democrat poate aranja acest lucru, dacă nu va fi de acord cu rezultatul pe care îl va obţine".

"Toate sondajele arată că ei nu au nicio şansă să rămână la putere! De aceea, nu exclud că ei ar putea recurge "la dezordini" şi să tergiverseze validarea rezultatelor prin intermediul instanţelor. Ştiu că încearcă să elaboreze un astfel de scenariu, încât rezultatele privind alegerea a 68-70 de deputaţi să fie recunoscute, iar restul rezultatelor, de aproximativ 30, nu vor fi recunoscute. 

Adică, potrivit legii, Parlamentul poate începe să activeze dacă mandatele a 2/3 din deputaţi sunt validate de Curtea Constituţională. Exact cam 67-68 de deputaţi, iar 30 de deputaţi nu vor fi recunoscuţi. Adică se vor depune cereri prin instanţe şi aşa mai departe şi se va încerca formarea unei majorităţi parlamentare. În acest caz nu este nevoie de 51 de voturi, ci de jumătate din cele 6 7 de mandate. 

E vorba de 34 de deputaţi. Şi cu aceşti 34 de deputaţi vor încerca să formeze organele de conducere ale Parlamentului, Guvernul. Vor fi nişte spoilere", a spus Dodon.

Preşedintele a subliniat că "nimeni nu va recunoaşte legitimitatea unui astfel de Parlament şi a unui astfel de Guvern, nici în Moldova, nici în străinătate: nu contează dacă e vorba de parteneri occidentali sau estici - nimeni nu va recunoaşte!".

Referindu-se la posibila componenţă a viitorului Parlament, Preşedintele a menţionat că "există şanse ca un partid să obţină majoritatea parlamentară - aceasta este Partidul Socialiştilor".

"Sondajele arată acest lucru şi cred că doar sistemul electoral mixt va fi în favoarea socialiştilor. Deoarece spoilerii care au fost lansaţi pe flancul stâng împotriva socialiştilor nu vor permite PSRM să câştige mai mult de 50% pe listele de partid. Există patru partide-spoilere împotriva socialiştilor, care pot obţine în total 10-12%. E vorba de voturile electoratului de centru-stânga de 55%, iar dacă scoate 10-12%, un scor de 40-45% este real pentru Partidul Socialiştilor pe listele de partid", a spus el.

"Dar sistemul mixt şi circumscripţiile uninominale, în care se votează într-un singur tur, pot fi în favoarea socialiştilor, astfel că ei pot câştiga în mai mult de jumătate din circumscripţii, dacă lucrează în direcţia corectă şi conving oamenii să nu se uite la numele, ci să voteze pentru simbol în buletinul de vot, pentru simbol în circumscripţia uninominală. Dacă socialiştii nu reuşesc să obţină majoritatea, în orice caz vor avea cea mai mare fracţiune, iar în Parlament vor fi trei jucători principali - socialiştii, democraţii şi blocul ACUM", a remarcat Dodon.

Preşedintele nu vede nicio şansă "să se ajungă la un acord între două dintre aceste trei forţe politice".

"Prin urmare, în acest caz, urmează fie alegeri parlamentare anticipate, fie democraţii vor încerca "să smulgă" deputaţii de la alte partide pentru a forma o fracţiune de "independenţi" şi, iarăşi, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori în Moldova, să formeze o majoritate de neînţeles şi nelegitimă. 

Acest lucru va duce la faptul că va exista din nou o putere ilegitimă. Cred că de data aceasta în stradă vor ieşi şi cei de stânga, şi cei de dreapta. Ei vor fi susţinuţi de parteneri externi, atât din Vest, cât şi din Est şi cred că acest lucru se va sfârşi rău pentru partidul de guvernământ", a spus Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării