main logo
753

Dodon convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate: I-a arătat din deget și lui Plahotniuc

Președintele Igor Dodon intenționează să convoace pe 29 august cea de-a doua ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) în ultimele opt luni.

Dodon convoacă ședința Consiliului Suprem de SecuritateIgor Dodon convoacă ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Principala chestiune inclusă în ordinea de zi e decizia Guvernului de al declara persona non grata pe vicepremierul rus Dmitrii Rogozin. Despre aceasta Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni a postului rusesc de radio Sputnik Moldova.

„Eu vreau să înțeleg care au fost argumentele Guvernului care au stat la baza deciziei de al declara persona non grata pe vicepremierul Dmitri Rogozin. Astfel de acțiuni pun în pericol relațiile bilaterale, care vor avea un impact negativ asupra populației. Această decizie a Guvenului nu este deloc strategică. Acum să vă imaginați că apare o problemă în relațiile bilaterale. Acum este președintele Dodon care rezolvă aceste probleme, dar ce s-ar întâmpla dacă nu aș fi eu președinte? Ei au declarat persona non grata reprezentantul oficial al Guvernului Rusiei în relațiile cu Moldova. Mâine dacă apare o problemă în relațiile bilaterale atunci cu cine vor discuta? Ei s-au izolat și nu merg în Rusia”, a menționat Dodon.

De asemenea, șeful statului susține că până la alegerile parlamentare din 2018 vor fi trei etape de riscuri majore pentru destabilizarea situației, iar principalul vinovat ar fi liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, scrie ziarulnational.md.

„Prima etapă va avea loc în toamna aceasta. Destabilizarea situației poate avea loc în urma jocurilor periculoase ale PD și liderului acestui partid, domnul Plahotniuc. Ei încearcă să facă jocul cuiva împotriva Rusiei. Este foarte periculoasă o asemenea abordare. Ei încearcă să joace acest război rece, care e tot mai evident în politica externă pe care o promovează. Fac jocul americanilor împotriva Rusiei. Acest lucru ar putea duce la destabilizarea situației în toamnă. Dacă se va continua cu acțiuni antirusești, atunci ar putea să fie unele acțiuni de răspuns din partea Rusiei”, a atenționat președintele.

A doua etapă de riscuri majore pentru Moldova, în opinia lui Igor Dodon, sunt evenimentele din martie 2018, atunci când se fac 100 de ani de la Marea Unire. „Sunt cercuri în R. Moldova și România, inclusiv în instituțiile de stat, care vor încerca să pedaleze pe acest eveniment pentru a destabiliza situația. Atunci Moldova a fost anexată de România. Sunt sigur că noi vom face față. noi avem suficientă mândrie națională pentru a trece peste această provocare. Ne pregătim și noi în acest context”.

Și a treia etapă de riscuri majore va avea loc în preajma alegerilor parlamentare din 2018. „Mai departe depinde care va fi viitoarea majoritate parlamentară. Noi ne dorim ca viitoarea majoritate să fie formată din deputați care sunt pro-Moldova și nu pro-Europa. Șansa ca să avem o majoritate pro-Moldova e dată și de adoptarea sistemului mixt. Există probabilitatea să avem chiar o majoritate constituțională. Dacă se va merge pe o altă variantă, adică o majoritate proeuropeană ca și acum, care va fi formată în birouri din afara țării, atunci sunt convins că situația nu va fi deloc simplă”, a subliniat acesta.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării