main logo
454

Dodon consideră că problema transnistreană va fi în curând soluţionată politic

Preşedintele Igor Dodon consideră că problema transnistreană va fi în curând soluţionată politic.

Dodon: Problema transnistreană va fi în curând soluţionată politic

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat într-un interviu pentru ziarul "Moskovskii komsomoleţ".

"Transnistria face parte din Republica Moldova. Aceasta nu este doar poziţia Chişinăului. Aceasta este poziţia tuturor, inclusiv a Moscovei. Conducerea Federaţiei Ruse a spus întotdeauna la toate nivelurile că Transnistria face parte din Moldova. Pentru reintegrarea politică, este necesar să fie determinat statutul acestei regiuni. Am avut ocazia să rezolvăm această problemă în 2003. Am în vedere aşa-numitul "plan Kozak". Însă conducerea Republicii Moldova nu a vrut să semneze atunci acordul deja pregătit. În orice caz, noi vom obţine reglementarea politică. În spaţiul postsovietic, problema transnistreană este cea mai apropiată de a fi soluţionată", a subliniat Dodon.

Potrivit lui, "Transnistria nu poate supravieţui fără Moldova, deoarece este strânsă între Ucraina şi Moldova", transmite Știri.md.

"Iar după Moldova este deja NATO, România. Dacă cineva crede că Republica Moldova va merge pe propria cale, iar Transnistria pe calea sa, atunci aceasta nu se va întâmpla niciodată. Suntem în aceeaşi barcă. Dacă această barcă se va răsturna, va fi rău pentru toţi. Cineva speră că Transnistria va avea independenţă sau statut de subiect al Federaţiei Ruse. Dar acest lucru este imposibil, pentru că nici Ucraina, nici Republica Moldova nu vor accepta acest lucru", a spus Preşedintele.

El a menţionat că administraţia prezidenţială are propria viziune asupra soluţionării politice a problemei transnistrene, "dar este prea devreme de a discuta public acest lucru".

"Astfel de lucruri pot fi discutate după ce va fi elaborată o poziţie comună în această chestiune la Chişinău", consideră Preşedintele Republicii Moldova.

Răspunzând la întrebările jurnalistului, el a spus că Transnistria nu trebuie comparată cu regiunea Kaliningrad, care face parte din Federaţia Rusă, fără graniţe comune cu Rusia.

"Kaliningrad şi Transnistria sunt lucruri complet diferite. Văd dorinţa conducerii Federaţiei Ruse de a rezolva această problemă. Şi faptul că trimisul prezidenţial rus a fost numit pentru prima dată nu în Transnistria, ci în Moldova, spune multe", a spus Dodon.

El a mai spus că nu trebuie făcute paralele între Georgia şi Moldova.

"Georgia a fost foarte activă în aderarea la NATO. În Moldova, problema NATO nu este abordată. Constituţia noastră stipulează că Moldova este un stat neutru. Una dintre sarcinile mele este să obţin recunoaşterea acestui statut la nivel internaţional. Moldova nu poate adera nici la NATO, nici la Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă. Statutul neutru este singura garanţie a păstrării sale", consideră şeful statului.

Întrebat despre operaţiunea de pacificare pe malurile Nistrului, el a declarat că "în cei 26 de ani, pacificatorii s-au descurcat cu sarcina lor".

"Aceasta este o misiune de succes şi trebuie continuată. Nu sunt de acord că este necesară reducerea acestei operaţiuni sau modificarea formatului acesteia", a spus Dodon.

Potrivit lui, problema retragerii Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Moldova "va fi rezolvată în procesul de reintegrare".

"Moldova este un stat neutru, pe teritoriul său nu trebuie să existe trupe ale altor ţări. Dar acest lucru poate fi rezolvat doar în cadrul reglementării politice a problemei transnistrene", a subliniat Dodon.

În opinia sa, viitorul Moldovei şi al Transnistriei "este posibil numai împreună".

"Împreună vom fi mai puternici. Avem deja o bună ancoră a statalităţii moldoveneşti - aceasta este Găgăuzia. Şi sunt sigur că soluţionarea problemei transnistrene va întări statalitatea moldovenească. Moldova nu va adera la niciun fel de NATO după aceea. Niciodată. Şi acest lucru este convenabil şi Transnistriei. Şi sunt convins că majoritatea oamenilor de acolo vor să iasă din linia neagră a nerecunoaşterii", a spus Dodon.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării