main logo
3091

Dodon, citat la Procuratură: Primele declarații după audieri

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a fost citat din nou la Procuratura Generală pentru a fi audiat în cauza penală privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009.

Dodon, citat la Procuratură: Primele declarații după audieriFoto: fb.com

După audieri, Igor Dodon a venit cu mai multe declarații pentru presă, transmite Știri.md.

„Am avut o discuție cu procurorii pe caz, în care le-am adus la cunoștință detaliile necesare în subiectul care îi interesează, din 2008. Vreau să repet ceea ce am spus și după prima vizită la Procuratură, că nu am nicio implicare în vreo acțiune care ar fi fost ilegală sau ar fi prejudiciat în vreun fel statul și cetățenii. Sunt sigur că procurorii deja s-au convins de acest fapt sau urmează să se convingă de asta în cel mai scurt timp.

Să insiști să fie ridicat un subiect steril din 2008, de 14 ani vechime, prin care să încerci să distragi atenția publicului de la crizele de azi, asta o poate face doar o guvernare iresponsabilă și speriată, cum este guvernarea PAS. 

Această guvernare în zadar speră că prin chemările mele la Procuratură vor acoperi cumva știrile despre prețurile la gaz, combustibil și energie electrică. În zadar crede că prin atacurile asupra mea poate acoperi revolta cetățenilor față de creșterea tarifelor și față de gestionarea catastrofală a situației pandemice din țară.

Chestiunea cu Procuratura nu poate avea finalitatea pe care și-o dorește guvernarea, acest dosar este steril și inevitabil va fi închis. Dar criza și declinul guvernării abia au început și vor duce la înfrângerea ei politică totală”, a conchis Dodon.

Știri.md amintește că Igor Dodon are statutul procesual de bănuit în dosarul penal „Energocom”.

Bănuiala ține de „depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat” și vizează activitatea lui Igor Dodon din perioada 2008-2009, când a deținut funcția de prim-vicepremier, ministru al Economiei și Comerțului.

Procuratura Generală precizează că Igor Dodon, din poziția pe care o avea atunci, a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%. 

Urmare a acțiunilor în cauză, statului, prin SA „Energocom”, i-au fost aduse daune estimate la 11,9 milioane de dolari SUA, echivalentul a 123,9 milioane de lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii offshore. 

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării