main logo
532

Dodon cere ajutorul SUA la reglementarea confictului transnistrean

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a solicitat SUA să contribuie la reglementarea conflictului transnistrean.

Dodon cere ajutorul SUA la reglementarea confictului transnistrean

Potrivit Infotag, despre aceasta el a scris pe pagina sa de facebook, unde a comunicat despre întrevederea sa cu o delegaţie a congresmenilor americani, condusă de David Price, şeful grupului de parteneriat pentru democraţie din cadrul Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, copreşedinte al grupului de prietenie moldo-american, transmite Știri.md.

"În cadrul discuţiilor cu privire la diferendul transnistrean am menţionat necesitatea susţinerii eforturilor ţării noastre de către reprezentanţi SUA în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi continuare a negocierilor în formatul "5+2" în vederea identificării unei soluţii politice pentru problema transnistreană cu respectarea statutului constituţional de neutralitate şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a subliniat Dodon.

El şi-a prezentat poziţia privind promovarea unei politici externe echilibrate.

"Am informat oficialii americani că instituţia prezidenţială a elaborat un amplu pachet de propuneri "Pachetul Comprehensiv pentru Moldova" care a fost prezentat în cadrul Conferinţei pentru Securitate de la Munchen, unde au participat inclusiv experţi din SUA", a remarcat Preşedintele.

Potrivit lui, "în cadrul discuţiei a fost făcut un schimb de opinii cu privire la relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi SUA, situaţia politică internă în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie curent".

"Am subliniat importanţa pe care o atribuim relaţiilor bilaterale cu Statele Unite ale Americii, apreciind buna cooperare în toate domeniile de interes comun. Am fost unanimi în opinia că potenţialul economic şi investiţional al relaţiilor bilaterale nu este valorificat pe deplin, optând pentru conjugarea eforturilor în acest sens. Am exprimat gratitudine pentru suportul şi asistenţa tehnică oferită de SUA Republicii Moldova", a scris Dodon.

Prim-ministrul Pavel Filip, la fel, s-a întâlnit cu delegaţia Congresului SUA. Potrivit serviciului de presă al Guvernului, premierul a evidenţiat în mod deosebit sprijinul SUA în reglementarea conflictului transnistrean. 

"Totodată, Pavel Filip a accentuat importanţa consolidării securităţii ţării în general, dar şi a securităţii energetice, suportul SUA fiind unul valoros în acest sens. Premierul s-a referit şi la cele mai importante reforme implementate de Guvern, care au asigurat stabilizarea sectorului bancar şi o creştere economică constantă, în medie de 4% în ultimi trei ani", se arată în comunicat. 

"Acţiunile Guvernului pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri au contribuit la creşterea fluxului de investiţii. Astfel, şi un grup de importante companii americane s-a arătat interesat să investească în ţara noastră. Ne dorim o valorificare cât mai intensă a potenţialului economic şi investiţional al relaţiilor bilaterale moldo-americane", a declarat Pavel Filip.

Delegaţia Congresului SUA s-a întâlnit şi cu conducerea blocului politic ACUM din noul Parlament al Moldovei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării