main logo
426

Dodon: Calitatea de membru al Moldovei în UEEA, incompatibilă cu Acordul de Asociere

Calitatea de membru al Moldovei în Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) este incompatibilă cu Acordul de Asociere RM-UE, a declarat Preşedintele Igor Dodon într-un interviu pentru agenţia rusă de presă TASS.

Dodon: Calitatea de membru al UEEA, incompatibilă cu Acordul de Asociere

Potrivit agenţiei Infotag, el a spus că acest lucru este incompatibil şi cu Acordul de comerţ liber cu UE, transmite Știri.md.

„Acestea sunt lucruri diferite, care nu pot fi împreună. La această etapă, chestiunea anulării Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE nu este pe ordinea de zi. Prin urmare, pentru noi acum este foarte important să înţelegem toate detaliile funcţionării UEEA. Suntem prima ţară care a primit statutul de observator în UEEA, la 14 mai 2018", a spus Dodon.

Potrivit lui, este important ca ratificarea memorandumului privind statutul de observator să fie ratificat după alegerile parlamentare din 24 februarie.

„Deşi acest lucru nu este necesar, dar aş vrea să treacă prin Parlament. Pentru a arăta voinţa politică. Nu numai că Preşedintele a recunoscut, ci pentru a arăta voinţa politică a majorităţii parlamentare că, da, majoritatea parlamentară susţine ideea că suntem observatori", a spus el.

Dodon consideră că este important ca, după alegerile parlamentare, împreună Partidul Socialiştilor care îl susţine, să obţină ca şi Parlamentul şi Guvernul să participe în calitate de observator.

„Şi după aceea vom vedea, căci aderarea la UEEA, adică obţinerea statutului de membru al UEEA, este un proces foarte dificil. Aceasta este o foaie de parcurs foarte serioasă. Eu însumi am studiat în detalii experienţa Kârgâzstanului, experienţa Armeniei. Am studiat în detalii în calitate de economist. Este o muncă foarte serioasă. Şi nu prea este corect să spunem "haideţi să devenim mâine membru al UEEA. Este important să stabilim acum această cooperare şi să mergem înainte. Iar timpul le va arăta pe toate", a spus el.

Referindu-se la motivele reale pentru aderarea Moldovei la UE, Preşedintele a spus că nu este sigur de acest lucru.

„Sunt sigur că Moldova nu deveni membru al UE în următorii 10-15 ani, lucru despre care vorbesc deschis şi europenii. Iar Uniunea Europeană însăşi trebuie să-şi înţeleagă ce se întâmplă acolo. Anglia pleacă. Nu se ştie ce se va întâmpla în continuare. Prin urmare, putem spune cu siguranţă că acest lucru nu se va întâmpla cel puţin în următorii 10-15 ani", a spus Dodon.

Preşedintele speră că Republica Moldova va continua să menţină statutul neutru.

„Noi nu avem nevoie de o aderare. Ca ţară, nu vom supravieţui dacă devenim membri ai vreunui bloc militar, dacă vorbim despre NATO. Aici poziţia este principială, trebuie să avem o poziţie neutră. Şi cu cine să luptăm? Suntem o ţară mică. Împotriva cui să luptăm? De ce să investim sute de milioane în achiziţionarea a diferite arme şi aşa mai departe? Trebuie să construim şcoli, grădiniţe. Trebuie să investim în infrastructură. Nu avem nimic altceva de făcut?!", se întreabă Preşedintele.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării