main logo
448

Dodon: Anticipatele trebuie să fie organizate după sistemul proporţional

Preşedintele Igor Dodon pledează pentru menţinerea actualei coaliţii de guvernare pentru întreg mandatul de patru ani al Parlamentului.

Dodon: Anticipatele trebuie să fie organizate după sistemul proporţionalFoto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a menţionat la emisiunea "Vineri cu Anatolie Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova, transmite Știri.md.

"Noi am spus din start că coaliţia trebuie păstrată pe întregul mandat. Acum şi partenerii noştri de coaliţie înţeleg acest lucru. Noi am semnat un acord care stipulează sarcinile pentru perioada următoare şi oferă garanţii suplimentare pentru păstrarea coaliţiei", a spus Dodon.

Întrebat despre care sistem electoral ar trebui folosit pentru alegerile anticipate, în cazul în care majoritatea parlamentară nu poate fi menţinută, Preşedintele a spus că "pe marginea acestei chestiuni trebuie să se pronunţe Curtea Constituţională".

"În situaţia actuală, pentru Partidul Socialiştilor probabil că ar fi convenabil dacă alegerile s-ar desfăşura în baza sistemului mixt. Dar acest lucru este greşit, deoarece Parlamentul a votat deja pentru anularea sistemului mixt. Cred că nu trebuie să avem alegeri anticipate. Dar dacă acestea devin inevitabile, ar fi corect ca alegerile să fie organizate deja după sistemul proporţional", a spus Dodon.

Potrivit lui, în viitorul apropiat, deputaţii se vor adresa la Curtea Constituţională, care urmează să se pronunţe pe marginea anulării hotărârii luate de fosta componenţă a Curţii Constituţionale pe această temă, care a fost aprobată în condiţiile bine cunoscute ale crizei politice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării