1718
4
Dodon: ACUM a zădărnicit negocierile privind viitorul Guvern al Moldovei
1718
4

Formarea majorității de guvernământ și a Guvernului în noul Parlament al Moldovei au eșuat din cauza poziției neconstructive a blocului proeuropean ACUM.

Foto: tass.ru

Este o declaraţie din interviul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a comentat consultările, care au durat mai bine de două luni, ale acestui partid cu Partidul Socialiştilor (PSRM), care se pronunță pentru apropierea de Rusia, transmite Știri.md cu referire la noi.md

„Ei sunt de vină pentru eșecul negocierilor, pentru că au stabilit condiții evident imposibile, cerând să le fie cedată lor toată puterea în țară. Cei de dreapta sunt convinși că socialiștii care au câștigat alegerile, primind mai mult de 35 din 101 mandate parlamentare, ar trebui să voteze pentru numirea la toate posturile cheie în Parlament și în Guvern a reprezentanților ACUM, care deţin 26 de mandate. Iar însuşi socialiştii să stea deoparte", a spus Igor Dodon într-un interviu oferit corespondentului agenţiei TASS. 

Președintele Moldovei a menționat că în aceste negocieri, formaţiunea pro-prezidenţială a socialiştilor „a dat dovadă de flexibilitate, lăsând deoparte diferențele ideologice". 

"Ei au propus să fie formată o coaliție și un Guvern stabil pentru următorii patru ani", a explicat el. 

Șeful statului consideră că motivul eșecului l-au reprezentat neînţelegerile interne din ACUM, liderii căruia, Maia Sandu și Andrei Năstase, nu pot împărţi puterea între ei. 

„În calitate de președinte, am făcut tot ce-am putut pentru a le ajuta să negocieze, în ciuda insultelor interminabile în adresa mea", a spus Dodon. 

El a reamintit că, veniţi pentru consultaţii la reşedinţa preşedintelui, liderii ACUM au refuzat sfidător să dea mâna cu șeful statului, au făcut atacuri inacceptabile în mass-media atât împotriva lui, cât și împotriva socialiștilor. 

Potrivit lui Dodon, dacă în urmă cu două luni au existat mulți dintre socialiști și alegătorii lor care îndemnau la o înţelegere cu ACUM pentru a prelua puterea în ţară de la Partidul Democrat de guvernământ, acum numărul lor s-a redus simţitor. 

„Ultima picătură a reprezentat-o discursul conducătorilor blocului împotriva sărbătorii sfinte pentru noi - Ziua Victoriei. Cât fac declaraţia din partea Maiei Sandu și a colegilor săi că „nu există câștigători în acest război", apelurile lor la lichidarea statalității moldovenești, la unirea cu România, sloganurile anti-ruseşti pe care le lansează", a explicat președintele Moldovei.

Citește și
article image
Sandu a solicitat sprijinul FBI și CIA în investigarea...
0
51
article image
Jizdan: Atât timp cât deputații anunță că va veni...
0
83
article image
Dodon explică de unde știa de vizita procurorului general...
0
155
article image
Năstase este decis să-l atace în judecată pe Cebotari
0
136