main logo
503

Dodon: Acordul de Asociere cu UE nu permite aderarea Moldovei la UEE

Preşedintele Igor Dodon a declarat că Acordul de Asociere cu UE nu permite Moldovei să adere la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE).

Dodon: Acordul de Asociere cu UE nu permite aderarea Moldovei la UEEFoto: gov.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a menţionat într-un interviu publicat luni în ziarul "Kommersant" (Rusia), transmite Știri.md.

Întrebat despre posibila aderare la UEE, Dodon a spus că "ar dori să meargă mai departe, dar Acordul actual de Asociere RM-UE nu ne permite acest lucru".

"Trebuie începute negocierile între UEE şi UE. Cred că acest lucru nu este departe. Sper mult că un astfel de dialog va avea loc, după care toate aceste subtilităţi pur şi simplu vor dispărea", a spus Preşedintele.

El este convins că a avut dreptul să semneze Acordul potrivit căruia Moldova primeşte statutul de observator în UEE, iar acest lucru nu necesită aprobarea Ministerului de Externe şi ratificarea Parlamentului.

"Avem o înţelegere principială cu guvernul: vom urmări o politică deschisă în privinţa tuturor", a spus Dodon.

El a subliniat că acest lucru se referă nu numai la politică, ci şi la business. În opinia sa, anterior a existat o atitudine discriminatorie faţă de investitorii ruşi, acum acest lucru nu se va întâmpla.

"Suntem gata să discutăm şi să comunicăm cu toţi investitorii, atât din Vest, cât şi din Est. Desigur, şi cu ruşii, căci acesta este un investitor interesant şi de înţeles pentru noi", a spus Preşedintele.

El a spus că investitorii ruşi pot apărea la aeroportul din Chişinău şi în portul Giurgiuleşti.

"Referitor la aeroport, este foarte important să-l întoarcem în proprietatea deplină a statului şi noi lucrăm la aceasta. Cred că avem şanse bune să realizăm acest lucru. După aceea, statul trebuie să ia o decizie: fie păstrează acest activ pentru sine, fie desfăşoară un nou concurs. Pentru noi, sarcina primordială este să-l întoarcem statului. În ceea ce priveşte portul Giurgiuleşti, acesta este un proiect complet privat, acolo sunt investitori privaţi. Ştiu că căutau investitori, căutau parteneri şi cred că apariţia unui investitor rus acolo în viitorul apropiat este destul de reală", a spus Dodon.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării