main logo
631

Dodon: Acordul de Asociere cu UE ar putea fi revizuit după alegeri

Dacă Partidul Socialiştilor (PSRM) va învinge la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Moldova va purta negocieri cu Bruxelles-ul pe marginea Acordului de Asociere RM-UE, susţine Preşedintele Igor Dodon.

Dodon: Acordul de Asociere cu UE ar putea fi revizuit după alegeri

Potrivit agenţiei Infotag, şeful statului a declarat într-un interviu pentru portalul "Politica internaţională şi societatea" (IPJ) că Acordul a fost aprobat „în formă brută", transmite Știri.md.

„Interesele reale ale ţării noastre nu au fost luate în considerare. Acest lucru a dus la un dezechilibru grav pe piaţa externă şi pe cea internă, precum şi a provocat pagube producătorului autohton. Această situaţie trebuie îndreptată, deoarece mii de producători moldoveni suferă anual pierderi imense", a declarat Preşedintele.

El nu are nicio îndoială că, atunci când PSRM va obţine majoritatea parlamentară în 2019, va fi elaborat un nou proiect al acestui document, adaptat la necesităţile economice ale Republicii Moldova".

În ceea ce priveşte chestiunea vizitelor frecvente la Moscova, Dodon a spus că "a fost prezent acolo unde interesele Republicii Moldova au cerut acest lucru, unde a existat posibilitatea de a corecta greşelile politice grave în domeniul politicii externe făcute de guvernul democrat".

Referindu-se la vizitele frecvente la Moscova, Dodon a spus că "a fost prezent acolo unde interesele Republicii Moldova au cerut acest lucru, unde a existat posibilitatea de a corecta greşelile politice grave în domeniul politicii externe făcute de guvernul democraţilor".

„Dacă eu personal nu m-aş fi apucat în cel mai serios mod de restabilirea bunelor relaţii cu Federaţia Rusă, ţara noastră ar fi suferit pierderi economice şi sociale enorme. Am reuşit să readuc pe piaţa rusă o parte semnificativă a exporturilor moldoveneşti, precum şi să obţin graţierea migraţională a zeci de mii de cetăţeni care lucrează în această ţară", a spus Preşedintele.

Dodon a reamintit că, în ultimele luni, "şi-a exprimat cât mai clar posibil poziţia în problemele de politică externă: echilibru în relaţiile cu Vestul şi cu Estul".

„Lăsaţi-ne să restabilim bunele relaţii cu Federaţia Rusă (subminate grav prin acţiunile autorităţilor eurounioniste) şi, în acelaşi timp, să menţinem parteneriatul cu ţările occidentale într-un format pe bază de respect reciproc", a spus el.

Preşedintele a subliniat că "o astfel de prioritate a politicii externe a Republicii Moldova nu coincide cu strategia Guvernului".

„Strategia Guvernului, dimpotrivă, susţine o campanie de propagandă acerbă împotriva Rusiei şi dă foc la o mulţime de punţi cu Estul, pe care eu încerc să le restaurez. Iar în relaţiile cu Occidentul, toate guvernările vare au urmat după anul 2009 promovează un stil de supunere, de aservire, care subminează suveranitatea Republicii Moldova", a spus Dodon, menţionând că "ironia constă în faptul că toate aceste guvernări au dezamăgit foarte mult reprezentanţii lumii occidentale".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării