main logo
595

Dobrovie: Curtea Constituțională din Moldova ascultă comenzi politice

Ca în România, și Curtea Constituțională din R. Moldova răspunde comenzilor puterii politice, susține deputatul român din fracțiunea PNL, Matei Dobrovie.

Dobrovie: Curtea Constituțională din Moldova ascultă comenzi

Dobrovie afirmă că scopul este ca PDM să-și conserve locurile obținute în circumscripții uninominale, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Se face o diferență nejustificată între alegeri la termen și anticipate, se ia Parlamentului posibilitatea să schimbe legea electorală, deși aceasta este doar de resortul legislativului, nu al Curții, care nu poate decide oportunitatea schimbării.

Mai mult, în mod absolut ironic, Curtea invocă Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția, și mai precis recomandarea să nu se schimbe regulile jocului cu mai puțin de un an înainte de alegeri. 

Este culmea ironiei, dat fiind că tocmai Comisia de la Veneția a fost cea care a criticat dur sistemul uninominal mixt și a recomandat autorităților de la Chișinău să nu-l implementeze deloc, căci se vor crea dezechilibre. Acestea nu au ținut cont de recomandări și acum le folosesc ca paravan împotriva revenirii la un sistem proporțional”, a menționat Matei Dobrovie în postarea sa.

Dânsul afirmă că un astfel de argument a fost folosit și de partidul de guvernământ din România în privința alegerilor locale. Mai mult, Dobrovie susține că sistem actual „distorsionează voința alegătorilor și trebuie schimbat”.

„Acest argument fals a fost folosit și în România de PSD pentru a împiedica revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi. Dar Comisia de la Veneția a spus atunci că (...) cerința este de a nu modifica legile electorale în sensul restrângerii și limitării în orice fel a dreptului la vot al cetățenilor.

Dacă însă modificarea de legislație duce la o îmbunătățire a exercitării dreptului de vot al cetățenilor, ea se poate face chiar și cu mai puțin de un an înainte de alegeri. 

Or în cazul uninominalului mixt este clar că acesta, și nu sistemul proporțional anterior, prezintă mai puțină previzibilitate pentru votant și este o „ingerință în exercițiul nestingherit al drepturilor electorale” în sensul în care este favorizat partidul care dispune de resursele guvernării și de cele mai multe fonduri în circumscripțiile uninominale. Prin urmare acest sistem actual distorsionează voința alegătorilor și trebuie schimbat”, a conchis Matei Dobrovie.

Amintim că la data de 19 aprilie, deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.

Parlamentarii consideră că „modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”.

Ulterior, la 26 aprilie curent, Curtea Constituțională a decis că alegerile anticipate ar putea fi organizate doar în baza sistemului electoral mixt.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării