main logo
537

Dmitri Kozak: Rusia nu iniţiază discuţii privind reglementarea transnistreană

Reglementarea conflictului transnistrean nu trebuie accelerată. Declaraţia îngrijorătoare a fost lansată de vicepremierul rus, Dmitri Kozak, în cadrul forumului economic moldo-rus, desfăşurat la Chişinău.

Kozak: Rusia nu iniţiază discuţii privind reglementarea transnistreanăFoto: tass.ru

Şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a dat dreptate parţial emisarului de la Kremlin în ceea ce priveşte soarta enclavei separatiste, transmite Știri.md cu referire la Tvrmoldova.md.

„Aveţi dreptate, conflictul transnistrean trebuie rezolvat. Noi, însă, reieşind din situaţia în care ne aflăm, cu un optimism fragil, această temă este delicată. Nu este deloc uşoară. Acest subiect, astăzi, nu trebuie atins. Rusia, cel puţin, nu iniţiază discuţii şi nici nu îl analizează. Deocamdată, este destul doar formatul 5+2 pentru dezvoltarea relaţiilor între cele două maluri ale Nistrului”, a spus Kozak.

În acelaşi timp, şeful statului, Igor Dodon, divizează problema transnistreană în două părți: sistemul paşilor mici şi reglementarea politică.

„În primul caz, sunt foarte multe întrebări. Spre exemplu să suni în Transnistria, uneori e mai scump de câteva ori decât a suna în America. Acest gen de probleme trebuie rezolvate. În acest caz ,avem o viziune comună la nivel intern. În ceea ce priveşte reglementarea politică, situaţia se complică. Preşedinţia are propria opinie, dar să fie analizată în interiorul coaliţiei nu e neapărat prea devreme, ci este periculos. Poate această majoritate să sară în aer”, a menţionat Igor Dodon.

Precizăm că Rusia, Ucraina, dar şi Misiunea OSCE sunt mediatori în formatul 5+2 în rezolvarea conflictului transnistrean, Chişinăul şi Tiraspolul - ca părţi, iar Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii în calitate de observatori.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării