1 402
0
Dizolvarea Parlamentului: Dodon se va adresa la Curtea Constituțională
1 402
0

Preşedintele Igor Dodon intenţionează să se adreseze la Curtea Constituţională (CC) referitor la procedura de dizolvare a Parlamentului.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a comunicat miercuri seara la un post de televiziune, transmite Știri.md.

„Constituţia spune că Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu poate forma Guvernul sau nu adoptă legi în termen de trei luni. În acest caz, nu prea este clar - trei luni din momentul validării mandatelor (aceasta va fi pe 9 iunie) sau de la începutul primei şedinţe a Parlamentului - 21 iunie. Juriştii noştri tind spre cea din urmă dată. Dar în zilele următoare voi sesiza Curtea Constituţională pentru a clarifica şi această problemă", a spus preşedintele.

El a amintit că este obligat să convină cu Curtea Constituţională şi decretul său privind dizolvarea Parlamentului şi numirea datei alegerilor.

„Având în vedere toate acestea, decretul poate fi semnat la mijlocul lunii iulie. Alegerile trebuie să aibă loc nu mai devreme de 60 de zile de la această dată şi nu mai târziu de 90 de zile. Asta înseamnă că alegerile vor avea loc în a doua jumătate a lunii octombrie", a spus Dodon.

Răspunzând la întrebări, el a spus că după decizia Curţii Constituţionale privind procedura de înaintare a unui candidat la funcţia de prim-ministru, probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate a devenit mai mare.

„Şansele că se va ajunge la un numitor în Parlament, că va fi formată o coaliţie de guvernământ şi va fi aprobat Guvernul sunt tot mai mici. Astăzi, probabilitatea alegerilor parlamentare anticipate cred că este de 90%", a spus Dodon.

În acelaşi timp, el a subliniat că "trebuie folosite toate posibilităţile pentru a le evita".

„Nu este bine ca ţara să meargă în alegerile anticipate. Acestea înseamnă risc de instabilitate, de agravare a situaţiei economice. Dar şansele să găsim o soluţie sunt din ce în ce mai mici", a recunoscut Dodon.

El şi-a exprimat speranţa că, odată cu apropierea datei dizolvării Parlamentului, blocul de dreapta "va fi mai cooperant şi va începe să discute condiţiile Partidului Socialiştilor".

„Însă, judecând după comportamentul forţelor de dreapta, nu prea cred că aceasta se va întâmpla", a spus Preşedintele, care este liderul informal al socialiştilor.

Răspunzând la întrebările jurnalistului, el a respins categoric posibilitatea creării unei coaliţii cu Partidul Democrat din Moldova.

„Există hotărârea Consiliului Republican al PSRM: fie o coaliţie cu forţele de dreapta, fie alegeri anticipate. În partid avem disciplină. Şi nu cred că această hotărâre poate fi schimbată", a subliniat Dodon.

Miercuri, Curtea Constituţională a hotărât că "Preşedintele nu poate înainta un candida la funcţia de premier în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului". 

Aceasta înseamnă că actualul Parlament poate fi dizolvat de către Preşedinte până la începerea procedurii de formare a Guvernului.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter