main logo
456

Dispute italiene pe marginea unei reuniuni anti-gay la care va merge și Igor Dodon

În ciuda protestului premierului Conte și a criticilor vicepremierului di Maio, emblema Guvernului și a Ministerului italian al Familiei continuau însă să se afle pe pagina de net a reuniunii.

Dispute pe marginea unei reuniuni anti-gay la care va merge și Dodon

Premierul Italiei s-a distanțat de o reuniune pentru „familia tradițională”, organizată la sfârșitul lunii curente la Verona, la care urmează să participe și președintele moldovean Igor Dodon, și care pare să fi provocat o criză între partenerii din guvernarea de la Roma.

Reuniunea anti-gay numită „Congresul Mondial al Familiilor” are ca principal organizator structura cu același nume condusă de americanul Brian Brown, cel care a cooperat cu Igor Dodon pentru organizarea unei reuniuni similare la Chișinău în septembrie, transmite Știri.md cu referire la Europalibera.org.

După reuniunea din toamnă, pe pagina de net Președinției de la Chișinău a apărut știrea că Dodon a primit invitația de a merge la „următoarea ediție a Congresului”, la Verona, unde se va întâlni cu „conducerea de vârf a Italiei”.

Săptămâna aceasta, oficiul premierului Giuseppe Conte a spus că a fost surprins să găsească logo-ul Guvernului și al Ministerului Familiilor pe materiale publicitare din pregătirea reuniunii de trei zile programată pentru 29-31 martie.

Într-un comunicat de presă de la Guvern se spunea că „Președinția Consiliului de Miniștri nu a primit niciun fel de solicitare de a patrona Congresul Mondial al Familiilor, așa că nici nu putea să accepte asemenea patronaj. Este vorba de o inițiativă autonomă a ministrului familiei Lorenzo Fontana, care nu a consultat biroul premierului”.

Precizarea venită după protestele opoziției politice a fost salutată de Gabriele Piazzoni, secretarul general al principalei organizații LGBT italiene, Arcigay.

Reuniunea fusese criticată și de vicepremierul Luigi di Maio, conducătorul formațiunii dominante din Guvernul de la Roma, Mișcarea Cinci Stele, care conduce ajutată mai ales de Lega Nord, considerată de mulți ca partid de extremă-dreaptă. Di Maio a spus că la Verona nu se va întâlni dreapta politică, ci o mână de „loseri” (sfigati).

Mai mulți parlamentari și europarlamentari italieni au condamnat și ei reuniunea de la Verona, pe care unii au numit-o „obscurantistă” (Eleonora Evi).

În ciuda protestului premierului Conte și a criticilor vicepremierului di Maio, emblema Guvernului și a Ministerului italian al Familiei continuau însă să se afle pe pagina de net a reuniunii, joi după-masă, alături de emblema regiunii Veneto și a provinciei Verona, ca „patronii” manifestării, iar miniștrii de la Lega Nord din Guvern păreau să sfideze poziția premierului centrist.

Matteo Salvini, ministru de interne și vicepremier, de la Lega Nord, a anunțat că va merge la Verona în ciuda opoziției partenerilor de guvernare. Potrivit presei italiene, ar urma să fie prezenți și ministrul familiei, Lorenzo Fontana, tot de la Lega Nord, și guvernatorul regiunii Veneto Luca Zaia, membru și el în Lega.

Printre participanții la adunare anunțați de organizatori se numără Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, fost purtător de cuvânt al magnatului deveni politician Silvio Berlusconi.

Pe marginea reuniunii din 29-31 martie sunt programate proteste ale organizațiilor pentru drepturile femeilor și ale persoanelor LGBT.

Din 2016 Italia permite cuplurilor de același sex să încheie uniuni civile, după ce rămăsese ultima țară occidentală importantă care nu oferea niciun fel de protecție legală unor asemenea familii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării