main logo
480

Discursul lui Grosu la Atena: Provocarea este de a crea un stat democratic

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat la Conferința Europeană a Președinților de Parlament din statele membre ale Consiliului Europei.

Discursul lui Grosu la Atena: Provocarea e de a crea un stat democraticFoto: parlament.md

Acesta a ținut un discurs în cadrul conferinței, transmite Știri.md.

"Excelențele voastre,

Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a mă adresa în cadrul Conferinței Europene a Președinților de Parlament. Mă aflu astăzi, aici, în semn de profundă recunoștință pentru eforturile pe care Consiliul Europei le depune în stabilirea și susținerea valorilor și standardelor care definesc în prezent Europa. Valori și standarde care promovează democrația, drepturile omului, prosperitatea și dialogul pentru toate națiunile care fac parte din acest onorat forum.

Apreciem parteneriatul solid al Republicii Moldova și Consiliului Europei, precum și atenția permanentă față de țara noastră. Consiliul Europei este un partener constant și fidel al țării noastre în asistența oferită pentru promovarea culturii democratice și a bunei guvernări, asigurarea statului de drept și a alegerilor democratice, precum apărarea și promovarea drepturilor omului.

Asistența și expertiza oferite țării noastre sunt indispensabile. Recomandările Consiliului Europei au fost esențiale pentru democrația fragilă a Moldovei. În vremuri dificile, când oligarhii au încercat o preluare a sistemului judiciar și au marginalizat societatea civilă, când politicienii iresponsabili au răspândit știri false și au dezbinat comunitățile pentru câștiguri politice, Consiliul Europei a apărat valorile noastre și pe cei care le-au protejat.

Astăzi declar cu încredere că lucrăm neobosit pentru a pune acele vremuri în spatele nostru. Cetățenii Republicii Moldova și-au exprimat, la ultimele alegeri, dorința absolută pentru schimbare și noi o vom face!

Reforma justiției și combaterea corupției la nivel înalt reprezintă prioritatea numărul unu pentru noul Guvern și noua majoritate politică din Republica Moldova. Suntem recunoscători pentru deschiderea și disponibilitatea constantă a Grupului de Lucru de nivel înalt pentru reforma justiției în Republica Moldova, creat sub auspiciile Secretarului General al Consiliului Europei, și pentru asistența oferită în sprijinul sistemului justiției în Republica Moldova.

Am ratificat Convenția de la Istanbul și suntem hotărâți să combatem inegalitățile sociale și să oferim șanse egale femeilor și fetelor, tinerilor și grupurilor sociale marginalizate. Ne străduim să avem o societate incluzivă și instituții care să funcționeze eficient pentru fiecare cetățean, indiferent de vârstă, sex, limbă vorbită sau statut social.

În prezent, colaborăm activ cu comunitățile locale, cu primarii și consiliile locale pentru a oferi mai multe resurse administrației locale, astfel încât aceasta să stimuleze democrația și autonomia locală, astfel încât autoritățile locale să poată răspunde mai bine nevoilor de bază ale oamenilor din întreaga țară.

Provocarea fundamentală pentru Republica Moldova este de a crea un stat democratic, înfloritor și funcțional, deschis întregii lumi și axat pe o agendă adevărată de integrare europeană. În numele cetățenilor moldoveni, reiterez cu fermitate angajamentul nostru neclintit – de a avansa, în continuare, în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

Dragi colegi,

Toate aceste ambiții ale noastre nu le putem realiza de unii singuri. Și aș dori să profit de această ocazie pentru a mulțumi, încă o dată, tuturor țărilor, partenerilor și prietenilor care au ajutat Republica Moldova în aceste vremuri dificile.

În special, vreau să-mi exprim profunda recunoștință pentru fiecare țară care a contribuit prin platforma COVAX, precum și pentru asistența bilaterală sub formă de vaccinuri și echipamente medicale care i-au ajutat pe medicii moldoveni să salveze vieți.

Asistența și solidaritatea în combaterea COVID-19 și sprijinul pentru redresarea economică ar trebui să ne facă pe toți să reflectăm asupra rolului multilateralismului. În aceste vremuri istovitoare, mulți și-au amintit de beneficiile de a munci în unitate și nu de unii singuri. În pofida diferențelor noastre, cele mai mari provocări pe care trebuie să le depășim sunt similare și de natură globală.

Cred că această adunare poate fi un forum pentru găsirea de soluții și stabilirea de parteneriate pentru problemele care ne copleșesc pe toți, cum ar fi schimbările climatice, riscurile pentru sănătate, inegalitatea globală, inclusiv cea în sfera digitală.

Cred cu adevărat că ar trebui să fim mai atenți la ritmul tehnologiilor moderne, pentru că, de acum încolo, acestea sunt o sursă de numeroase provocări pentru societățile noastre privind securitatea cibernetică și răspândirea știrilor false. Însă, sunt la fel de convins că digitalizarea poate fi și răspunsul pentru consolidarea legăturilor dintre instituții și oameni și pentru furnizarea de servicii mai bune cetățenilor noștri.

Știu, de asemenea, că nu ne putem ascunde de schimbările climatice și sunt determinat să explorez cele mai bune practici pentru a păstra apa mai curată, aerul mai proaspăt și pentru a combate dezastrele climatice într-un mod durabil, fără a afecta industriile și locurile de muncă.

Excelențe,

Toți cei de aici suntem mandatați de oameni și toți purtăm responsabilitatea așteptărilor și încrederii lor. Prin urmare, este imperativ să ne străduim să ne unim eforturile pentru a oferi soluții la problemele cu care ne confruntăm împreună. Aș dori să folosesc această platformă pentru a reafirma angajamentul Moldovei de a se alătura la toți cei prezenți aici în depășirea acestor probleme.

Consiliul Europei a demonstrat în nenumărate rânduri de-a lungul istoriei că răspunsurile și soluțiile pe care le găsim împreună pot face față provocărilor timpului și pot servi drept fundament pentru un progres solid pentru mulți ani înainte.

Vă mulțumesc".

Știri.md reamintește că, Conferința Europeană Speakerilor reunește președinți ai Parlamentelor celor 47 de state membre ale Consiliului Europei, precum și ai țărilor cu statut de observator sau partener.

Evenimentul are loc o dată la doi ani.

Prima Conferința Europeană a Președinților de Parlament a avut loc în 1975, iar Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei pe data de 13 iulie 1995.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării