main logo
276

Directorul pentru Europa de Est și Caucaz al BERD vine la Chișinău

Matteo Patrone, director general pentru Europa de Est și Caucaz al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), va efectua o vizită la Chișinău în această săptămână.

Directorul pentru Europa de Est și Caucaz al BERD vine la ChișinăuFoto: simbol

El va vorbi despre sprijinul BERD pentru Republica Moldova în contextul războiului cu Ucraina și al recomandării de vineri a Comisiei Europene de a acorda Republica Moldova statutul de candidat la aderarea la UE. De asemenea, oficialul va discuta despre cum poate fi sporită securitatea energetică a Republici Moldova, transmite Știri.md.

În timpul vizitei sale de trei zile, Patrone se va întâlni cu premierul Natalia Gavrilița, miniștri, oficiali ai Băncii Naționale a Moldovei și parteneri de afaceri existenți și potențiali, inclusiv bănci locale și Danube Logistics, operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Pentru a aborda impactul războiului asupra regiunii, BERD a creat un cadru de reziliență și mijloace de trai de 2 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina și țările învecinate să facă față provocărilor. Acest cadru variază de la sprijin pentru restructurare și lichiditate de urgență pentru întreprinderi și sprijin de redresare pentru întreprinderile mici și mijlocii până la sprijin pentru securitatea energetică.

În cazul R. Moldova, BERD lucrează îndeaproape cu Guvernul pentru creșterea securității energetice, atât prin diversificarea aprovizionării, cât și prin angajamentul de a intensifica investițiile în proiecte care promovează agenda ecologică a R. Moldova.

BERD este un investitor instituțional de top în R. Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,5 miliarde de euro în țară prin 154 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru peste 1.000 de firme din Moldova pentru a le ajuta să își îmbunătățească performanța și să se dezvolte.

Accentul său în R. Moldova este pe crearea unui mediu care să susțină activitatea sectorului privat, promovarea standardelor europene în sectoare și integrarea regională pentru a aduce producătorii autohtoni mai aproape de piețele lor, precum și dezvoltarea de utilități publice eficiente și durabile, care au un impact direct asupra vieții oamenilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării