main logo
1768

Dinamica relațiilor moldo-canadiene, discutată la Ottawa

Secretarul de stat al MAE, Carolina Perebinos, a condus delegația țării noastre la consultările moldo-canadiene desfășurate luni, 23 septembrie, la Ottawa.

Dinamica relațiilor moldo-canadiene, discutată la OttawaFoto: MAE

Pe altă parte, delegația canadiană la consultările bilaterale a fost condusă de directorul general pentru afaceri în regiunea Arctic, Eurasia și Europa al Departamentului Afacerilor Externe al Canadei, Robert Sinclair, transmite Știri.md.

Discuțiile s-au axat pe dinamica relațiilor moldo-canadiene și impulsionarea dialogului politic între cele două state, în special la nivel înalt, fiind exprimată  disponibilitatea ambelor părți pentru valorificarea în continuare a oportunităților de colaborare, inclusiv pe dimensiune parlamentară. 

De asemenea, oficialii au evaluat cooperarea bilaterală și avansarea reformelor democratice în contextul eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, fiind subliniată importanța asistenței tehnice și financiare oferită de Canada în acest sens.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe informează că părțile au efectuat un schimb de opinii cu privire la securitatea regională și internațională, fiind abordată și cooperarea în cadrul organizațiilor multilaterale.

„Consultările s-au referit și la perspectivele de avansare a cooperării în domenii precum asigurarea statului de drept, reforma justiției, combaterea corupției, implementarea regimurilor de sancțiuni internaționale, inclusiv împotriva persoanelor și entităților implicate în destabilizarea Republicii Moldova”, scrie într-un comunicat al MAE.

Cei doi oficiali au comunicat și despre avansarea colaborării în domenii precum securitatea, apărare, consolidarea rezilienței Republicii Moldova, securitatea cibernetică și combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării.

Carolina Perebinos a mulțumit părții canadiene pentru asistența în depășirea crizei refugiaților, consolidarea capacităților Ministerului Afacerilor Interne, susținerea reformei sistemului judecătoresc și proiectele de eficiență energetică și protecție a mediului susținute prin intermediul Fondului Canadian pentru Inițiative Locale. 

În acest context, secretarul de stat al MAE a salutat participarea reprezentanților Guvernului Canadei la Conferința ministerială a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova din 17 septembrie curent și semnarea Acordului de împrumut suveran de 120 de milioane de dolari canadieni, care va contribui la susținerea populației și refugiaților, la sporirea rezilienței în fața schimbărilor climatice și facilitarea tranziției energetice.

Părțile au salutat lansarea recentă  a negocierilor între Republica Moldova și Canada pe marginea proiectului acordului de securitate socială și au convenit să identifice și alte oportunități de sprijin și cooperare, inclusiv în formatele internaționale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării