main logo
1818

Diferendul transnistrean ar putea fi discutat între Ucraina și Rusia

E complicat să ne imaginăm că Federația Rusă și Ucraina ar putea să se așeze la masa de negocieri, însă dacă acest lucru se va întâmpla diferendul transnistrean va fi discutat ca și parte a acestor negocieri, când se va ajunge la ele.

Diferendul transnistrean ar putea fi discutat între Ucraina și Rusia

Afirmații în acest sens au fost făcute de vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la Vocea Basarabiei, transmite Știri.md.

„Atât timp cât acest război durează în Ucraina e complicat să ne imaginăm că Federația Rusă și Ucraina ar putea să se așeze la masa de negocieri pentru a ne ajuta pe noi să rezolvăm conflictul transnistrean, dar suntem enorm de recunoscători președintelui Zelenski, care a punctat, inclusiv public, că diferendul transnistrean va fi discutat ca și parte a negocierilor, când se va ajunge la ele, între Ucraina și Federația Rusă. Și s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, important e să fim pregătiți pentru asta.

Vocea Basarabiei: Între Ucraina și Federația Rusă?

Mihai Popșoi: Când se va ajunge la discuția dintre...

Vocea Basarabiei: Post-război, perioada post-război...

Mihai Popșoi: Post-război, președintele Zelenski a anunțat că unul din punctele de negociere, de fapt, una din precondiții pentru a negocia, pentru a discuta cu Kremlinul este soluționarea conflictului transnistrean. Or, acest război a lăsat urme adânci în Republica Moldova, dar după 30 de ani de pace, noi avem toată determinarea să păstrăm această pace, aceasta este temelia oricărei soluționări, doar pașnic și, da, s-ar putea să existe o fereastră de oportunitate, dar în același timp trebuie să avem un optimism, așa, rezervat, având în vedere că noi am mai fost, cu mare regret, în situații mulți ani în urmă, și în 2008, și mai devreme, când s-a părut că a existat o fereastră de oportunitate, care apoi s-a adeverit a nu fi tocmai o fereastră, și nu tocmai o oportunitate”.

Cu toate acestea, potrivit lui Popșoi e puțin probabil să ne imaginăm că s-ar putea mișca carul din loc într-un mod serios atât timp cât Federația Rusă și Ucraina sunt în stare de război.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării