main logo
3523

Diacov: Acum 5 ani, mi-au cerut să-i deschid dosar proprietarului Andy’s Pizza

Ivan Diacov, fostul procuror-șef al Chișinăului, susține că în urmă cu 5 ani i s-a cerut deschiderea unui dosar penal pe numele lui Andrei Tranga, șeful celei mai mari rețele de restaurante din Republica Moldova, aflat în prezent în arest preventiv.

Diacov: Mi-au cerut să-i deschid dosar proprietarului Andy’s Pizza

Aproximativ cinci ani în urmă, în cadrul unei discuții care a avut loc în biroul fostului ministru al MAI, acesta m-a informat că unul din subalternii mei a refuzat în pornirea urmăririi penale în privința omului de afaceri A.Tranga ilegal, lăsând să se înțeleagă că nu de ochi frumoși…
I-am promis ministrului că voi studia materialele cazului și voi decide. A doua zi am invitat procurorul care a efectuat investigațiile și a dispus neînceperea urmăririi penale. Am ascultat raportul dânsului, am studiat materialele prezentate și am concluzionat că procurorul a adoptat o decizie legală, despre ce l-am informat pe ministrul MAI”, a dezvăluit Diacov, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

Diacov mai susține că ministrul de Interne ar fi insistat pe deschiderea unui dosar penal, dar că el l-a refuzat de fiecare dată.

„A doua zi, după discuția „colegială”, primesc o scrisoare oficială prin care ministrul MAI îmi solicitā să reexaminez rezultatul anchetei și să pornesc împotriva lui A.Tranga urmărirea penală.
Personal l-am invitat pe d-l Tranga, pe care până atunci nu-l cunoscusem (aceasta a fost prima și ultima întâlnire cu omul de afaceri).I-am dat scrisoarea ministrului MAI s-o citească. Dumnealui a citit liniștit „depeșa”, fără emoții. Mi-a restituit „documentul” și mi-a zis:
– d.Diacov, controlați oficial, eu mită nici dumneavoastrā și nici ministrului MAI n-o să vă dau. Dacă merit, pedepsiți-mă, amendați-mă.
O atare încredere în sine a unui om de afaceri în fața procurorului eu n-am întâlnit până atunci. Am discutat mult despre modul de activitate,despre condițiile de lucru,despre controalele din partea organelor de stat,despre plata impozitelor s.a.

A.Tranga m-a informat, că firma este controlată destul de des și că de fiecare dată plătește amenzi, dar în „afaceri” cu controlorii nu intră”, a mai menționat Ivan Diacov.

Andrei Tranga, șeful celei mai mari rețele de restaurante din Chișinău, care include „Andy’s Pizza” și „La Plăcinte”, a fost arestat într-un dosar în care este bănuit de șantaj.

Pe lângă Tranga ar mai fi fost arestați alți 4 cetățeni moldoveni, toți fiind acuzați că ar fi încercat să intre ilegal în posesia unei afaceri. De implicare în această schemă a fost acuzat și fostul șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, care a demisionat din funcție. Morari a fost acuzat într-o scrisoare publică de protecție pentru Tranga.

Omul de afaceri deține o rețea care cuprinde peste 50 de restaurante în Republica Moldova. Recent aceasta s-a extins și în România.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării