11 mai, 2019 12:33
3 155
1
Diacov: Acum 5 ani, mi-au cerut să-i deschid dosar proprietarului Andy’s Pizza
11 mai, 2019 12:33
3 155
1

Ivan Diacov, fostul procuror-șef al Chișinăului, susține că în urmă cu 5 ani i s-a cerut deschiderea unui dosar penal pe numele lui Andrei Tranga, șeful celei mai mari rețele de restaurante din Republica Moldova, aflat în prezent în arest preventiv.

Aproximativ cinci ani în urmă, în cadrul unei discuții care a avut loc în biroul fostului ministru al MAI, acesta m-a informat că unul din subalternii mei a refuzat în pornirea urmăririi penale în privința omului de afaceri A.Tranga ilegal, lăsând să se înțeleagă că nu de ochi frumoși…
I-am promis ministrului că voi studia materialele cazului și voi decide. A doua zi am invitat procurorul care a efectuat investigațiile și a dispus neînceperea urmăririi penale. Am ascultat raportul dânsului, am studiat materialele prezentate și am concluzionat că procurorul a adoptat o decizie legală, despre ce l-am informat pe ministrul MAI”, a dezvăluit Diacov, transmite Știri.md cu referire la cotidianul.md.

Diacov mai susține că ministrul de Interne ar fi insistat pe deschiderea unui dosar penal, dar că el l-a refuzat de fiecare dată.

„A doua zi, după discuția „colegială”, primesc o scrisoare oficială prin care ministrul MAI îmi solicitā să reexaminez rezultatul anchetei și să pornesc împotriva lui A.Tranga urmărirea penală.
Personal l-am invitat pe d-l Tranga, pe care până atunci nu-l cunoscusem (aceasta a fost prima și ultima întâlnire cu omul de afaceri).I-am dat scrisoarea ministrului MAI s-o citească. Dumnealui a citit liniștit „depeșa”, fără emoții. Mi-a restituit „documentul” și mi-a zis:
– d.Diacov, controlați oficial, eu mită nici dumneavoastrā și nici ministrului MAI n-o să vă dau. Dacă merit, pedepsiți-mă, amendați-mă.
O atare încredere în sine a unui om de afaceri în fața procurorului eu n-am întâlnit până atunci. Am discutat mult despre modul de activitate,despre condițiile de lucru,despre controalele din partea organelor de stat,despre plata impozitelor s.a.

A.Tranga m-a informat, că firma este controlată destul de des și că de fiecare dată plătește amenzi, dar în „afaceri” cu controlorii nu intră”, a mai menționat Ivan Diacov.

Andrei Tranga, șeful celei mai mari rețele de restaurante din Chișinău, care include „Andy’s Pizza” și „La Plăcinte”, a fost arestat într-un dosar în care este bănuit de șantaj.

Pe lângă Tranga ar mai fi fost arestați alți 4 cetățeni moldoveni, toți fiind acuzați că ar fi încercat să intre ilegal în posesia unei afaceri. De implicare în această schemă a fost acuzat și fostul șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, care a demisionat din funcție. Morari a fost acuzat într-o scrisoare publică de protecție pentru Tranga.

Omul de afaceri deține o rețea care cuprinde peste 50 de restaurante în Republica Moldova. Recent aceasta s-a extins și în România.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter