main logo
467

Dezbateri în Parlamentul European: Vor conta schimbările din Moldova

În Republica Moldova, va conta implementarea intențiilor expuse în programul noului Guvern. Vor conta schimbările reale pe care aceasta le va produce.

Dezbateri în Parlamentul European: Vor conta schimbările din Moldova

În acest spirit vom continua sprijinirea procesului de reformă”, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, în cadrul unor dezbateri în Parlamentul European privind situația în Republica Moldova, transmite Știri.md cu referire la IPN

Potrivit oficialului european, este îmbucurător faptul că Moldova are acum un Guvern care e gata să lupte cu corupția și schimbe țara. Programul de guvernare conține priorități care sunt exprimate clar și în Acordul de Asociere, precum lupta cu corupția, îmbunătățirea cadrului electoral, independența justiției. „Uniunea Europeană e gata să susțină aceste reforme”, a declarat Federica Mogherini.

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, David McAllister, s-a declarat fericit că Moldova se transformă „dintr-un stat capturat într-o democrație”. Potrivit lui, reformele care vor urma trebuie să fie însoțite de ideea de a face față divizării sociale și să ducă la dialog între partidele de la Chișinău.

Eurodeputata Dominique Bilde consideră că Moldova a demonstrat capacitatea de a ajunge la soluții pe interior. Or, oricât de multe acțiuni a făcut UE pentru Moldova, oricum s-a ajuns la o criză. Europarlamentara mai spune că „UE nu a reuși să intre în inimile oamenilor din Moldova, că orizontul european este în scădere aici și că UE trebuie să țină seama și de Rusia”.

Parlamentarul european Siegfried Mureșan a declarat că Moldova are astăzi cel mai european guvern din ultimii 30 de ani. Uniunea Europeană poate ajuta acest Guvern prin a debloca cât mai repede asistența financiară și prin cât mai multe vizite ale oficialilor europeni în Moldova pentru a spune cetățenilor că UE este alături de ei și a le vorbi despre beneficiile UE.

Europarlamentarul Traian Băsescu a cerut UE să-i dea perspectivă europeană Republicii Moldova, „altfel va rămâne așa cum a fost o lungă perioadă”. Potrivi fostului președinte român, problema Moldovei este că nu știe care-i este viitorul. UE refuză să-i dea perspectiva intrării în UE și nici un politician nu poate spune care este viitorul ei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării