main logo
417

Despre ce au discutat Kozak și Krasnoselski la întâlnirea de la Tiraspol

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitri Kozak, şi preşedintele autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, au discutat "probleme actuale ale funcţionării economiei, sferei sociale, despre asistenţa metodologică, organizaţională şi ajutorul material pe care Rusia îl poate oferi pentru ca locuitorii din Transnistria să se simtă cât se poate de confortabil în condiţiile actuale".

Despre ce au discutat Kozak și Krasnoselski la întâlnirea de la TiraspolFoto: tvrmoldova.md

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta Kozak a declarat după întrevederea de marţi la Tiraspol, transmite Știri.md

Din delegaţia reprezentativă a Rusiei mai fac parte viceministrul Afacerilor Externe, Grigorii Karasin, prim-viceministrul Finanţelor, Leonid Gornin, Ambasadorul Federaţiei Ruse în RM, Oleg Vasneţov, directorul reprezentanţei "Gazprom" în Moldova, Ghennadii Abaşkin, directorul general al "Inter RAO-Export", Maxim Sergheev. Delegaţia s-a întâlnit cu conducerea transnistreană la Bender.

Salutând oaspeţii ruşi, Vadim Krasnoselski a spus că vizita lui Dmitri Kozak este importantă pentru Transnistria, subliniind că "s-au adunat o mulţime de probleme care necesită soluţii urgente la cel mai înalt nivel".

"Interacţiunea Transnistriei cu Federaţia Rusă este în mod tradiţional multivectorială. Aş menţiona interacţiunea în domeniul pacificării. Aceasta este o direcţie foarte importantă pentru noi - menţinerea prezenţei militare ruseşti. Eu, în calitate de preşedinte, şi poporul transnistrean, nu separăm pacificatorii de grupul trupelor FR, dislocate în Transnistria", a asigurat el.

Liderul de la Tiraspol a spus că interacţiunea politică şi diplomatică este a doua direcţie.

"Rusia este un important partener, un mediator şi garant al relaţiilor noastre cu Moldova. Şi progresul pe care îl vedem în procesul de negocieri se datorează inclusiv părţii ruse. Totodată, între Transnistria şi Federaţia Rusă există o cooperare economică, culturală şi umanitară. Acest bloc a fost pe ordinea de zi a întrevederii de astăzi şi a fost revizuit. Cele mai actuale probleme pentru cetăţenii RMN sunt cele privind obţinerea cetăţeniei ruseşti, utilizarea capitalului matern pe teritoriul Transnistriei şi implementarea mai multor proiecte sociale. Am discutat toate chestiunile. Există o perspectivă pentru a merge mai departe. Timpul le va arăta pe toate. Sunt absolut convins că, prin muncă, vom realiza ceea ce am planificat", a spus Krasnoselski.

La rândul său, Kozak,a menţionat că "RMN este într-o situaţie dificilă din cauza problemei nerezolvate a statutului său şi are nevoie de susţinere corespunzătoare".

"Timp de 30 de ani, Rusia a oferit sprijin Transnistriei, pentru că aici locuiesc cetăţenii noştri, compatrioţii noştri care au nevoie de acest ajutor. Federaţia Rusă participă activ la procesul de negocieri pentru reglementarea problemei moldo-transnistrene. Conflictul nu mai este datorită misiunii de menţinere a păcii, inclusiv din partea Rusiei. Există câteva probleme actuale în activitatea formatului "5+2", care nu pot fi rezolvate din cauza poziţiei geografice a Transnistriei, dar pot fi soluţionate doar în procesul de negocieri cu Chişinăul. Ele se rezolvă. În ultimii ani, o parte din aceste probleme sociale şi interne, ale activităţii economice au fost soluţionate şi vom continua să participăm activ la acest proces până când va fi rezolvat definitiv", a asigurat vicepremierul.

Referindu-se la problema obţinerii cetăţeniei ruse de către transnistreni, el a spus că aceasta "este mai degrabă de natură cazuistică, juridică".

"O vom analiza împreună cu Ministerul Afacerilor Externe şi vom găsi soluţia potrivită. Toate persoanele care au dreptul la obţinerea cetăţenie în conformitate cu documentele trebuie să-şi beneficieze de acest drept. O vom face. Problema ţine de interpretarea sau neclaritatea regulilor care reglementează în detaliu primirea documentelor etc. Aceasta nu este o chestiune politică. Cursul politic al Federaţiei Ruse este că toate drepturile garantate de lege trebuie să fie realizate", a subliniat Kozak.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării