main logo
441

Dereck J. Hogan: Relațiile prietenești cu vecinii și integrarea europeană, prioritare

Republica Moldova trebuie să aibă relații prietenești cu toți vecinii săi, dar asta nu trebuie să afecteze traiectoria de integrare europeană.

Hogan: Relațiile cu vecinii și integrarea europeană, prioritareFoto: md.usembassy.gov

Declarația aparține ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck J. Hogan și a fost făcută în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Diplomatul spune că realizarea acestor două obiective concomitent este posibilă. În context, ambasadorul american apreciază faptul că Partidul Socialiștilor, care se află la guvernare împreună cu blocul ACUM, susține relații mai strânse cu Statele Unite ale Americii și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Potrivit lui, aceasta este ceva ce SUA pot accepta și o poziție cu care SUA pot lucra atât timp cât va funcționa această majoritate.

„Noi susținem aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova. Am fost întotdeauna ca un avocat în favoarea continuării orientării spre vest a Republicii Moldova. Avem o relație cu Moldova de la declararea independenței”, a afirmat șeful diplomației americane în Moldova.

De asemenea, Dereck J. Hogan spune că pentru SUA era principial ca alegerile parlamentare, care au avut loc în februarie curent, să se desfășoare mult mai bine decât scrutinul local care a avut loc anul trecut în municipiul Chișinău. Aceste alegeri trebuiau să fie de o calitate mai înaltă și în corespundere cu toate normele internaționale.

Ambasadorul afirmă că SUA au pledat pentru un proces transparent de formare a noului Guvern în Moldova. „Atunci când am văzut deciziile Curții Constituționale privind formarea acestui Guvern de către blocul ACUM și Partidul Socialiștilor, două formațiuni politice care, fiind alese în mod legitim, au vrut să-și unească forțele, noi le-am spus nu doar celor din Partidul Democrat, dar tuturor partidelor că SUA au considerat aceste decizii politizate și că suntem gata să lucrăm cu Guvernul și Parlamentul nou”, a menționat ambasadorul.

Diplomatul spune că același mesaj l-a transmis și liderului PDM, Vladimir Plahotniuc, înainte ca acesta să plece din țară.

„Principalul element al poziției noastre, atât în declarația de la începutul lunii iunie, cât și în cea de pe 14 iunie, a fost același: încurajam un dialog politic pe care noi îl consideram important pentru ca părțile să ajungă la o modalitate de a asigura această tranziție”, a afirmat diplomatul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării