main logo
431

Dereck J. Hogan, la Chișinău. Popescu: Am discutat subiecte importante

Fostul ambasador SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan a venit astăzi, 15 martie, la Chișinău, în cadrul Dialogului Strategic Republica Moldova - Statele Unite ale Americii.

Dereck J. Hogan, la Chișinău. Popescu: Am discutat subiecte importante

Dialogul cu asistentul adjunct principal al Secretarului de Stat, Dereck J. Hogan a avut loc la Ministerul de Externe, transmite Știri.md.

„Relațiile dintre Moldova și Statele Unite nu au fost niciodată mai puternice, fapt pe care îl prețuim. Am salutat frecvența întâlnirilor de nivel înalt, inclusiv întrevederea de luna trecută de la Varșovia între președinții Maia Sandu și Joe Biden, fapt care demonstrează angajamentul comun față de consolidarea parteneriatului strategic dintre țările noastre.

În cadrul dialogului de astăzi am discutat subiecte de importanță națională, cum ar fi:

- securitatea și apărarea, 

- securitatea cibernetică, 

- consolidarea statului de drept și a bunei guvernări, 

- lupta împotriva corupției, 

- cooperarea comercial-economică și diplomația publică, precum și dezvoltarea legăturilor între cetățenii noștri.

Colegii din mai multe instituții ale ambelor țări au trecut în revistă realizările obținute de la relansarea Dialogului Strategic în 2022 și până în prezent, inclusiv avansarea Republicii Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană. 

Le-am mulțumit prietenilor americani pentru angajamentul puternic şi de lungă durată al SUA față de Republica Moldova. Acest parteneriat strâns ne ajută să consolidăm democraţia şi să dezvoltăm economia de piaţă, contribuind la pace și stabilitate în regiune şi pe întregul continent european. 

Sprijinul vital acordat de SUA țării noastre în timpul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv asistența financiară în valoare de peste 320 de milioane de dolari, ne-a ajutat să minimizăm impactul războiului din vecinătatea noastră, menținând stabilitatea, coeziunea socială și o economie funcțională.

Am salutat, de asemenea, intenția de a ne oferi încă 300 de milioane de dolari prin intermediul USAID, ceea ce reprezintă o investiție semnificativă în securitatea noastră energetică.

Am apreciat sprijinul oferit de către SUA în lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept în Moldova. În luna decembrie, Departamentul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei (OFAC) a sancţionat nouă persoane și 12 entități, inclusiv oligarhii fugari care acționează ca un instrument al campaniei de influență malignă a Rusiei. 

Un alt aspect al dialogului nostru l-a constituit și semnarea a unui concept bilateral care oferă un cadru de sprijin pentru reforma instituțională și dezvoltarea și modernizarea capacităților noastre militare. Vom continua cooperarea cu SUA în identificarea și contracararea amenințărilor hibride cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv consolidarea securității cibernetice.

După o pauză de trei ani, cauzată de pandemie, un alt eveniment îmbucurător îl reprezintă revenirea voluntarilor Corpului Păcii, o organizație care de 30 de ani contribuie semnificativ la crearea de legături puternice între oameni și între țări. Totodată, dialogul strategic a inclus şi discuții cu societatea civilă despre cum poate contribui aceasta la aspirațiile Euro-Atlantice ale Republicii Moldova.

Mă bucură faptul că parteneriatul dintre Moldova și Statele Unite se consolidează de la o zi la alta, ancorând țara noastră în lumea liberă, în spațiul euro-atlantic al democrației și solidarității. Suntem hotărâți să dezvoltăm și mai mult această relație, pentru a promova valorile comune de libertate, justiție și prosperitate, atât în Moldova, cât și în întreaga lume”, a declarat ministrul Nicu Popescu.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării