main logo
5309

Deputații, în ședință: Recean și-a prezentat programul și echipa

Premierul desemnat Dorin Recean este prezent la ședința plenară din 16 februarie. Acesta își prezentă programul de activitate și componența viitorului Cabinet de miniștri în plenul Parlamentului.

Deputații, în ședință: Recean și-a prezentat programul și echipa

Recean a enumerat obiectivele din programul de guvernare, transmite Știri.md.

„Obiectivul planului de guvernare este să implementăm viziunea de dezvoltare a R. Moldova. Suntem într-un mediu de provocare, din multiple cauze legate de inflație, legate de război, legate de creșteri fără precedent ale prețurilor la energie. 

Prioritatea mea este să introducem eficiență și ordine în instituțiile guvernamentale, astfel încât serviciile să fie cât mai aproape de cetățeni și mediul de afaceri. Este importantă dezvoltarea economică. Dezvoltarea economică stă la baza tutor necesitățile pe care trebuie să le acoperim.

Trebuie să consolidăm capacitatea de apărare, să investim în capacitate tehnică și umană, să asigurăm capacitatea de a asigura ordinea publică.

Integrarea europeană înseamnă pentru Guvernul meu ajustarea politicii interne. Ajustarea regulilor de joc în așa fel încât fiecare cetățean să se simtă liber și să își crească bunăstarea”, a adăugat Recean.

„Toate acestea se încadrează în Programul Moldova Europeană 2030, integrarea UE înseamnă mai mult ajustarea regulilor interne ca fiecare cetățean să se poată simte liber, să se dezvolte și să îți crească bunăstarea. Este important să construim Europa la noi acasă, aceasta înseamnă aderarea R. Moldova la UE, acest lucru este despre ce facem noi în interior pentru ca cetățenii noștri să trăiască mai bine, să aibă oportunități de dezvoltare și să creeze produse și servicii inclusiv pentru piața UE. Avem de confruntat probleme grave energetice, de aceea am format în cadrul Guvernului un minister destinat pentru domeniul energetic”, a declarat Dorin Recean.

Premierul desemnat a anunțat și crearea a doua ministere noi: Ministerul Energiei și Ministerul Dezvoltării Economiei și Digitalizării. Șef pe Economie rămâne Dumitru Alaiba, iar la Ministerul Energiei vine Victor Parlicov, conform Cabinetului prezentat de Recean.

Dorin Recean a fost desemnat candidat la funcția de premier, în ziua de 10 februarie, de către președinta Maia Sandu. El a fost numit consilier al președintelui Maia Sandu pe domeniul apărării și securității naționale în februarie 2022. Recean a fost ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Filat și Guvernul Leancă.

Potrivit prevederilor constituționale, programul de activitate și lista Guvernului se dezbat în ședința Parlamentului. Legislativul acordă încredere Executivului cu votul majorității deputaților aleși. În baza votului de încredere acordat de Parlament, președintele Republicii Moldova numește Guvernul. Executivul își exercită atribuțiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în fața șefului statului.

Citește și: 

Cine va face parte din noul Guvern al lui Dorin Recean

BCS susține că nu va acorda vot de încredere Guvernului Recean

De ce Andrei Spînu și Sergiu Litvinenco nu se regăsesc în Guvernul Recean

Sandu: Demisia Guvernului Gavrilița nu reprezintă nicio criză politică

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării