13 februarie, 20:31
191
0
Deputaţii PAS şi PPDA îl acuză pe Ciocoi că ar face jocul Kremlinului
13 februarie, 20:31
191
0

Declaraţiile ministrului de Externe, potrivit căruia Rusia ar fi contribuit la aplanarea conflictului armat de pe Nistru din 1992, l-ar putea costa scump de Aureliu Ciocoi.

Foto: știri.md

O moţiune simplă pentru demiterea acestuia a fost depusă în Parlament, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

Autorii actului, deputaţii PAS şi PPDA, îl acuză pe şeful diplomaţiei de la Chişinău că ar face jocul Kremlinului. În replică, socialiştii spun că proiectul moţiunii este unul politic şi nu-l vor susţine.

Deputaţii PAS şi PPDA spun că după declaraţiile sfidătoare ale ministrului de Externe, potrivit căruia armata a 14-a ar fi intervenit în 1992 pentru a opri vărsările de sânge, Aureliu Ciocoi merită să-şi piardă funcţia.

„Eu sunt feciorul unui veteran al războiului de pe Nistru, şi-mi aduc aminte cum am fost evacuaţi din Vadul lui Vodă la Chişinău. Îmi aduc aminte lacrimile mamei şi să faci asemenea declaraţii este descalificant”, a declarat Mihai Popșoi, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PAS.

Deputaţii PPDA spun că Ciocoi ar fi fost propus la funcţia de ministru de externe şi în timpul negocierilor pentru formarea guvernului Sandu.

„D-nul Ciocoi a fost propus în calitate de ministru de externe încă în iunie 2019, şi am luptat la sânge ca să nu deţină portofoliul politicii externe.Acum reiterăm ceea ce am spus şi în 2019 că acest ministru nu face faţă la ministerul de Externe”, a spus Dinu Plângău, deputat PPDA.

Socialiştii spun că iniţiativa PAS şi PPDA este, doar, un act politic şi că o moţiune poate fi depusă împotriva activităţii unui ministru şi nu pe baza declaraţiilor acestuia.

„Eu susţin demersul de ieri al d-lui ministru Ciocoi că trăim într-un stat care pretinde a fi democratic, şi noi toţi, deputaţii, miniştrii, cetăţenii, avem dreptul să expunem anumite viziuni şi să dăm aprecieri”, a spus Vlad Batrâncea, vicepreşedintele Parlamentului, deputat PSRM.

Democraţii, de votul cărora depinde soarta ministrului Ciocoi, spun că încă nu au luat o decizie in interiorul fracţiunii referitoare la acest subiect. Deputaţii PDM spun că-l aşteaptă pe Aureliu Ciocoi în plen pentru explicaţii. 

„A fost o declaraţie foarte sensibilă, de aceea ar trebui să aflăm ce s-a avut în vedere pentru a nu fi interpretată diferit, deoarece problema transnistreană este mult prea sensibilă pt. Republica Moldova şi trebuie să fim mult prea atenţi”, a spus Sergiu Sîrbu, deputat PDM.

Potrivit regulamentului Parlamentului, o moţiune simplă se dezbate în plen în cel mult 14 zile de la data depunerii şi poate trece testul Legislativului cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter