main logo
344

Deputații nu folosesc sistemul electronic de vot montat în 2014

Deși un sistem electronic de vot există în Parlament încă din 2014, deputații nu-l utilizează. Aleșii poporului votează în continuare ridicând mâna.

Deputații nu folosesc sistemul electronic de vot montat în 2014Foto: ipn.md

Votul electronic se regăsește și printre componentele Sistemului Informațional e-Parlament, care urma să fie implementat până la mijlocul anului 2019, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Într-un răspuns, Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului menționează că Secretariatul Parlamentului începe procedura de instalare a versiunii pilot a softului și testarea acestuia. 

„Amintim că implementarea proiectului a fost lansată la 10 septembrie 2018, iar pe parcursul perioadei septembrie 2018-mai 2019, grupul de lucru a Secretariatului Parlamentului a avut numeroase ședințe de lucru cu compania implementatoare pentru descrierea tuturor fluxurilor de lucru, care vor fi incluse în SI e-Parlament”, se menționează în răspuns.

Direcția precizează că realizarea componentei e-vot este un proces care necesită asigurarea compatibilității soluției informatice și echipamentului deja instalat în sala de ședințe plenare. Echipa implementatoare trebuie să efectueze un șir de lucrări și teste care vor asigura compatibilitatea acestora.

„În 2014 a fost o tentativă de implementare a sistemului de vot electronic, care a eșuat în lipsa celorlalte componente necesare bunei funcționări (circulația electronică a documentelor și noul site al legislativului, n.r.)”, se mai spune în răspunsul pentru IPN.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului mai menționează că practica internațională sugerează că elaborarea unui sistem e-Parlament de la zero este foarte costisitor, ajungând la câteva milioane de euro. 

De aceea, în urma unui concurs cu participarea a trei companii internaționale, a fost contractată o companie internațională care a propus un software generic propriu, care urmează să fie configurat la necesitățile și particularitățile proceselor interne în Parlament. 

PNUD Moldova a gestionat procesul de achiziții conform procedurilor sale, fiind asigurat un proces competitiv și transparent.

Suma contractului este 378 de mii de dolari. Recent PNUD a plătit companiei 75 mii de dolari, pentru primul livrabil din contractul încheiat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării