main logo
440

Deputații, despre supravegherea video a alegerilor din februarie

Alegerile parlamentare din februarie ar putea fi supravegheate video.

Deputații, despre supravegherea video a alegerilor din februarie

Premierul Pavel Filip spune că i-a venit această idee în urma unei discuții cu membrii Comisiei Electorale Centrale și vrea astfel să asigure transparența procesului de vot, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Deputații din opoziție le recomandă democraților să-și pună camere video în cabinetele lor.

Aseară, într-un comunicat de presă, executivul a anunțat că ia în calcul ideea de a pune camere de supraveghere în toate secțiile de votare. Premierul Pavel Filip însă nu a menționat cât ar costa acest proiect și cum va funcționa.

Dumitru Diacov, Deputat PDM: „Este o chestie destul de costisitoare, nu cred că așa de repede se rezolvă, dar pentru a transparentiza procesul de alegere este o chestie bună”.

Membrii coaliției de guvernare cred că în acest fel alegerile vor fi mult mai transparente.

Valeriu Ghilețchi, vicepreședintele parlamentului R. Moldova: „Dacă uneori sunt anume încălcări, imaginile pot fi folosite probe în instanță pentru contestări”.

Opoziția crede că mișcarea ascunde o hoție și le recomandă democraților să își pună camere în propriile cabinete.

Bogdat Tirdea, Deputat PSRM: „Dacă se dorește falsificarea se va face și cu camere și fără ele, ba chiar și cu ajutorul lor, pentru că va fi o probă în plus că legea se respectă. Noi nu știm cum se votează peste hotare, cu urnele mobile, în multe instituții precum penitenciare sau aziluri de bătrâni. Vor avea mii de pârghii și noi doar îi legitimăm”. 

Lilian Carp, Deputat PL: „Poate avea o logică în faptul că pentru a monitoriza dacă nu sunt anumite încălcări, în cazul în care aceste camere nu vor fi puse deasupra cetățenilor, astfel încât să își monitorizeze funcționarii publici cum au votat. În Rusia tot a fost așa ceva, s-a văzut cum se fraudează, dar până la urmă s-au validat alegerile”.

Democrații precizează că va fi păstrat secretul votului, chiar dacă va fi înregistrat. Comuniștii se întreabă cât de curată este această inițiativă.

Elena Bodnarenco, Deputat PCRM: „Atâtea inițiative a avut Filip care nici astăzi nu sunt rezolvate. De exemplu și un măr la fiecare copil și vedem cum azi producătorii de mere aruncă pe marginea drumului”.

Sergiu Sârbu, Deputat PDM: „Acum doi ani și Maia Sandu a venit cu această idee. Cum de v-ați schimbat poziția și de unde bani? - Moldova are creștere economică și avem încasări record. Ne putem permite acum și nu în 2016, când PLDM-ul a dus țara într-o râpă”.

Iurie Chiorescu, Deputat PDM: „Lăsați-o pe Maia Sandu. Întrebați-o ce idei preia ea de la democrați și să nu uite de unde a venit”. 

În 2019 vor avea loc două campanii electorale naționale: pe 24 februarie – alegerile parlamentare, organizate pentru prima oară în baza unui sistem mixt de vot și 14 iunie – alegerile locale generale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării